Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο 30χρονος δολοφόνος της Γαρυφαλλιας Ψαράκου

featured image


Ένοχος για την τέλεση εγκληματικής πράξης σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκε ο 30χρονος που δολοφόνησε τη Γαρυφαλλιά Ψαράκου το καλοκαίρι του 2021, της άτυχης στη Φολέγανδρο, με το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σύρου να τού ανακοινώνει ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση και την επιβολή των ισοβίων, ο 30χρονος γυναικοκτόνος, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, θα αναχωρήσει φρουρούμενος από τη Σύρο για να οδηγηθεί σε φυλακές και να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

«Ήταν μια εμβληματική δίκη. Δυστυχώς οι υπερασπιστικές επιλογές του κατηγορουμένου ήταν λάθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιλέγεις τις κωμικές δικαιολογίες. Ειδικά το ότι προσπαθούσε από την αρχή να πείσει ότι είναι σχιζοφρενής ήταν λάθος, καθώς όσα έλεγε δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά με κορυφαία την κωμικοτραγική δικαιολογία ότι έβλεπε πουλιά να πετάνε. Η εισαγγελέας το είπε ευθέως ότι αυτό δεν προβλέπεται στις παραληρηματικές εκδηλώσεις της σχιζοφρένειας. Εύχομαι όταν θα βγει από τη φυλακή να έχει καταλάβει τι έχει κάνει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος της οικογένειας της Γαρυφαλλιάς.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του logostypos.gr, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το έγκλημα στη Φολέγανδρο έγινε έξω από το αυτοκίνητο με δυο σπρωξίματα (το ένα στο αυτοκίνητο και το δεύτερο εκεί που βρέθηκαν τα προσωπικά αντικείμενα της Γαρυφαλλιάς). Το λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του θύτη και του θύματος ξεκίνησε μέσα στο αυτοκίνητο.



Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι τα τραύματα στο πρόσωπο του θύματος προέρχονται πιθανότατα πάλι από τον δράστη. Παράλληλα ο δράστης κατηγορείται ότι δεν έκανε άμεση προσπάθεια διάσωσης του θύματος. Τα λίγα ευρήματα που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος μαρτυρούν ότι έγινε πάλη μεταξύ των δυο πλευρών.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης περί μειωμένου καταλογισμού του δράστη, αν και παραδέχθηκε ότι επισκεπτόταν κάποιον ψυχίατρο, χωρίς όμως να παρουσιάσει ποτέ κατά την διάρκεια της ζωής του κάποιο σοβαρό ψυχολογικό επεισόδιο. Επίσης το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε το άρθρο 36 για απαλλαγή με το αιτιολογικό ότι ο 30χρονος δεν είχε εκδηλώσει ποτέ επιθετική συμπεριφορά, ενώ απέρριψε και την αιτίαση περί βρασμού ψυχής.

Τα ευρήματα του ιατροδικαστή

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εξέτασης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, το άψυχο κορμί της Γαρυφαλλιάς, το οποίο είχαν ανασύρει από τη θάλασσα λιμενικοί, έφερε μώλωπα από γροθιά στο δεξί μάτι, είχε γδαρσίματα στη δεξιά πλευρά, αλλά και στην πλάτη, καθώς και ένα τραύμα 4-5 εκατοστών στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού της.

Επίσης, από τα χτυπήματα στα βράχια είχαν ανοίξει οι βρεγματικές ραφές του κρανίου ενώ όλα τα χτυπήματα, αλλά και το σύρσιμο στα βράχια έγιναν, ενώ η Γαρυφαλλιά βρισκόταν εν ζωή. Σύμφωνα με το συμπέρασμα του κ. Μπογιόκα, οι κακώσεις που έφερε η 26χρονη φαρμακοποιός και κυρίως αυτές στο κεφάλι ήταν ικανές να προκαλέσουν αναισθησία και έντονο άλγος προσθέτοντας ότι στη θάλασσα την είχε ρίξει ο δράστης και ο θάνατος της άτυχης κοπέλας είχε προέλθει από πνιγμό.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.