Η Ελλάδα αρνήθηκε να στείλει νέα όπλα στην Ουκρανία

featured image
Αρνητική ήταν η απάντηση της Ελλάδας στην Ουκρανία για αποστολή TOR-Μ1 ή OSA-AK.

Σε αντίθεση με το πρώτο αίτημα των Ουκρανών για αμυντική βοήθεια, το οποίο ικανοποιήθηκε από την Ελλάδα, το δεύτερο δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση με την Αθήνα να απαντά αρνητικά στο Κίεβο.

Η αδυναμία ενίσχυσης των Ουκρανών αμυνομένων με περαιτέρω οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) μεταφέρθηκε μέσα από ασφαλείς διαύλους προς το Κίεβο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται ο Βασίλης Νέδος στο ρεπορτάζ του, η Αθήνα βολιδοσκοπήθηκε από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την πιθανότητα αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας, δίχως ωστόσο να κατατεθεί επίσημο αίτημα. Συγκεκριμένα συζητήθηκε από ουκρανικής πλευράς η δυνατότητα αποστολής κάποιων από τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK που διαθέτουν η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.), αντιστοίχως.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 “Η χαρά της Kpυφής π…@ν@$”: Σάλος με τα όσα είπε η Πάολα στο Mega Καλημέρα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Ζελένσκι: O «υπηρέτης του λαού» και του… μαύρου χρήματος!

Αν και τα συγκεκριμένα συστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα καθώς έχουν ανάγκη αναβάθμισης προκειμένου να εξακολουθήσουν να παραμένουν λειτουργικά (τα TOR-M1 εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο το 2001 και τα OSA-AK το 1992) και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες κάτι τέτοιο καθίσταται μάλλον απαγορευτικό, εξακολουθούν να εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες αεράμυνας της χώρας, ως εκ τούτου η εξαγωγή τους μάλλον αποκλείεται. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή από αρμόδιες πηγές στην Αθήνα σημειώνεται πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστολής των πυραύλων S-300 της Π.Α. που είναι αποθηκευμένοι στην Κρήτη. Σε γενικές γραμμές, μετά τις αρχικές αποστολές Kαλάσνικοφ και εκτοξευτήρων, η Αθήνα ακολουθεί την ευρύτερη γραμμή της Ε.Ε. για προσήλωση στην ανάγκη διπλωματικής λύσης.

Η Αθήνα, αντιθέτως, είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση που έχει λάβει συνολικότερα το ΝΑΤΟ για την ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εντός των ορίων της Συμμαχίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε χθες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, ο τρόπος ανάπτυξης των δυνάμεων της Συμμαχίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εμφανίστηκαν να έχουν επί της αρχής παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη το ΝΑΤΟ να ακολουθήσει μια προσέγγιση 360 μοιρών, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι στρατηγικές κατευθύνσεις από τις οποίες μπορεί να προέρχονται απειλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, Αθήνα και Αγκυρα ζητούν κάλυψη των αναγκών τους προς τον Νότο.

[/expander_maker]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.