Πόλεμος Ουκρανία: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου - Τι σημαίνει αυτό για τα ρωσικά πλοία

featured image

Αποφασισμένη να ενεργοποιήσει τη σύμβαση του Μοντρέ είναι η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να «μπλοκάρει» ουσιαστικά τα ρωσικά πλοία που θα επιχειρούν να περάσουν τον Βόσπορο.

Η Άγκυρα διεμήνυσε πως θα εφαρμόσει το Σύμφωνο για τη διέλευση από τα στενά της, για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

«Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους από τα Στενά, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατά τη συνομιλία συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση που προέκυψε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία».


Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού. «Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική για εμάς. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε.», σημείωσε.

«Λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. Παρά τα δύο μέτρα και σταθμά στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας συμμαχία», είπε.

Nα σημειωθεί πως η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που ρυθμίζει το καθεστώς της ναυσιπλοΐας στα Στενά, ορίζει ότι οι μη παρευξείνιες χώρες οφείλουν να ενημερώνουν 15 ημέρες νωρίτερα για τη διέλευση των πλοίων τους.

Πάντως από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκύπτει πως το κλείσιμο αφορά τόσο τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, π.χ. τη Ρωσία όσο τα κράτη εκτός Μαύρης Θάλασσας π.χ. τις ΗΠΑ, γεγονός που καταδεικνύει πως Αγκυρα εξακολουθεί να πατά σε δύο «βάρκες». [/expander_maker]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.