Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρηματοδοτήσουν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία από το 2005

featured image

Απο το newsbreak.gr

Ο νόμος Nunn-Lugar και ο Μπαράκ Ομπάμα – Ρωσική προειδοποίηση στην ΕΕ να εξετάσει την πραγματική απειλή βιολογικών παραγόντων στην Ουκρανία

Η Μόσχα αποκάλυψε στοιχεία ότι το Κίεβο διέταξε πολλά βιολογικά εργαστήρια, τα οποία έλαβαν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, να καταστρέψουν δείγματα επικίνδυνων παθογόνων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας λέει ότι έχει αποδείξεις ότι αυτά τα βιολογικά εργαστήρια εργάζονταν πάνω σε βιολογικά όπλα με στόχο ορισμένες εθνότητες. Τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσιγκτον το αρνούνται.

Διαβάστε ακόμα: Ζαχάροβα: «Απαιτούμε απαντήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία»

Γράφει ο Tim Korso στο sputniknews.com:

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Κάτι ξαναψήνεται: Κατέρρευσε και ξέσπασε σε λυγμούς – Άναυδη η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Σύνδρομο 70ρηδων αυτό που λέει η μητέρα ότι είχε η Τζωρτζίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφευγε ερωτήσεις για αρκετό καιρό σχετικά με το γεγονός ότι χρηματοδότησε βιοεργαστήρια στην Ουκρανία, μέχρι που η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, παραδέχτηκε στις 8 Μαρτίου ότι η Ουάσιγκτον παρείχε βοήθεια σε αυτά τα εργαστήρια (αλλά παρόλα αυτά απέφυγε να επιβεβαιώσει κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο ανέπτυξε βιολογικά όπλα εκεί).

Χάρη στο έργο του Κέντρου Κατά της Διάδοσης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, διατηρήθηκε ένα απόσπασμα μέσων ενημέρωσης από τις 17 Ιουνίου 2010, που έλεγε πώς ο τότε γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Λούγκαρ «χειροκρότησε τα εγκαίνια του Ενδιάμεσου Κεντρικού Εργαστηρίου Αναφοράς (ICRL) στην Οδησσό της Ουκρανίας».

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BioPrepWatch.com στις 17 Ιουνίου 2010 και διατηρήθηκε από το Counterproliferation Center των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ©BioPrepWatch.com//Counterproliferation Center των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το άρθρο, που δημοσιεύθηκε αρχικά από το BioPrepWatch.com (και διατηρήθηκε μόνο σε αρχεία ιστού και αποκόμματα του Κέντρου κατά της  διάδοσης), η εγκατάσταση ήταν ένα εργαστήριο βιοασφάλειας επιπέδου 3 – που σημαίνει ότι ήταν εξοπλισμένο για να χειρίζεται τα πιο επικίνδυνα παθογόνα στη Γη, όπως ο άνθρακας και ο πυρετός Q. Σχεδιάστηκε ειδικά για να ερευνήσει αυτά τα παθογόνα, ανέφερε το άρθρο επικαλούμενο τον εκλιπόντα γερουσιαστή.

«Η συνεχιζόμενη συνεργασία των εταίρων Nunn-Lugar βελτίωσε την ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους έναντι στα όπλα μαζικής καταστροφής και πιθανής τρομοκρατικής χρήσης, επιπλέον της προόδου στην πρόληψη των πανδημιών και των συνεπειών στη δημόσια υγεία», είχε πει τότε ο Λούγκαρ.

Διαβάστε ακόμα: Ρωσία κατά ΗΠΑ: Χρηματοδοτούσαν στην Ουκρανία «τη δημιουργία μηχανισμού κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων»!

Επιπλέον, οι συζητήσεις για την ίδρυση του ICRL στην Ουκρανία χρονολογούνται ακόμη πιο πίσω – από το 2005, σύμφωνα με μια αρχειοθετημένη έκδοση της Έκθεσης Nunn-Lugar από τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Τότε, ο Λούγκαρ και ένας (τότε) άλλος γερουσιαστής, ο Μπαράκ Ομπάμα συντόνιζαν τις προσπάθειες με τις ουκρανικές αρχές για να μελετήσουν και να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών. Συμπτωματικά, η γρίπη των πτηνών ήταν ένα από τα παθογόνα που μελετούσαν τα εργαστήρια του Κιέβου στο πλαίσιο πιθανής εξάπλωσης επικίνδυνων παθογόνων μέσω της μετανάστευσης των πτηνών από την Ουκρανία στη Ρωσία, σύμφωνα με τα ευρήματα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Screenshot της αρχειοθετημένης έκθεσης Nunn-Lugar από τον Αύγουστο του 2005 © Φωτογραφία: Nunn-Lugar Report

Τελικά, η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του νόμου Nunn-Lugar, ο οποίος προσπαθούσε να αφαιρέσει τα όπλα μαζικής καταστροφής από τα πρώην σοβιετικά κράτη και συμφώνησε στην κατασκευή ενός σύγχρονου εργαστηρίου για το χειρισμό και τη μελέτη επικίνδυνων παθογόνων στο έδαφός της.


Παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε τελικά την παρουσία των βιοεργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, η Βικτόρια Νούλαντ δεν έλαβε υπόψη τις κατηγορίες της Ρωσίας για πειράματα τροποποίησης επικίνδυνων παθογόνων και τη μετατροπή τους σε βιολογικά όπλα. Ταυτόχρονα, είπε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί αρκετά» με την προοπτική του ρωσικού στρατού να καταλάβει αυτά τα εργαστήρια κατά τη διάρκεια της ειδικής τους επιχείρησης στο ουκρανικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμα: Οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία βοήθεια στη «βιοασφάλεια», λέει η επικεφαλής της DNI

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία δεν διεξάγει έρευνα για επικίνδυνο παθογόνο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βιολογικά όπλα. Απέρριψε τις δηλώσεις του ρωσικού στρατού ως «προπαγάνδα» και πιθανό πρόσχημα για «επιχειρήσεις false flag».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ωστόσο, κάλεσε την Ουκρανία να καταστρέψει παθογόνα υψηλού κινδύνου που βρίσκονται στα εργαστήριά της – επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί η «τυχαία ή εσκεμμένη έκλυση».

Προειδοποίηση στην ΕΕ να εξετάσει την πραγματική απειλή βιολογικών παραγόντων στην Ουκρανία

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι επικίνδυνα παθογόνα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τα σύνορα της Ουκρανίας και να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη, καλώντας την ΕΕ να εξετάσει αυτή τη ζοφερή πιθανότητα. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα για την απειλή τρομοκρατών που κλέβουν βιοϋλικά από τα ουκρανικά εργαστήρια.

«Ακριβώς δίπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχατε μια πειραματική πλατφόρμα για εξαιρετικά επικίνδυνες βιολογικές δοκιμές. Σας καλούμε να σκεφτείτε έναν πολύ πραγματικό βιολογικό κίνδυνο για τους ανθρώπους στις ευρωπαϊκές χώρες, ο οποίος μπορεί να προκύψει από μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση βιολογικών παραγόντων από την Ουκρανία, που όπως είδαμε με τον COVID-19, είναι αδύνατο να σταματήσει και αν υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο, τότε όλη η Ευρώπη θα καλυφθεί από αυτό», είπε ο Ρώσος.

Ο Νεμπένζια σημείωσε περαιτέρω ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν διεθνή έλεγχο των βιολογικών εργαστηρίων που χρηματοδοτούν στην Ουκρανία. Ο απεσταλμένος ισχυρίστηκε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ότι έχουν κάτι να κρύψουν.

Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε λάβει έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός δικτύου 30 εργαστηρίων που εργάζονται για την τροποποίηση παθογόνων παραγόντων της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών. Πρόσθεσε ότι αυτή η εργασία διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του Πενταγώνου και συγκεκριμένα της Υπηρεσίας Μείωσης Αμυντικών Απειλών.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε στοιχεία που δείχνουν ότι το Κίεβο σχεδίαζε να κατασκευάσει βιολογικά όπλα που θα στοχεύουν συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες.

Υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα υλικά που ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τα εργαστήρια είχαν μελετήσει τη μετανάστευση πτηνών μεταξύ των δύο χωρών ως πιθανού διασκορπιστή βιολογικού όπλου.

Η απάντηση των ΗΠΑ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει μια καλά τεκμηριωμένη ιστορία χρήσης χημικών όπλων.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ρωσίας, είπε: «Η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Δεν υπάρχουν ουκρανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων που να υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι κοντά στα σύνορα της Ρωσίας ή οπουδήποτε. Αντίθετα, είναι η Ρωσία που μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες στην Ουκρανία».

Αν και δεν παρείχε αμέσως στοιχεία για επικείμενη απειλή κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είπε: «Η Ρωσία έχει ιστορικό να κατηγορεί ψευδώς άλλες χώρες για τις ίδιες τις παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια».

[/expander_maker]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.