Πώς η άσκηση επηρεάζει τη γήρανση του δέρματος

featured image

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και το πρώτο φυσικό εμπόδιο κατά της μόλυνσης και της ασθένειας. Η γήρανση προκαλεί αλλοιώσεις στις στοιβάδες του δέρματος, οι οποίες οφείλονται στη μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, στη σύνθεση του κολλαγόνου, στην αναδιαμόρφωση της εξωκυτταρικής μήτρας και στην αλλοιωμένη επιδερμική μορφολογία.

Αυτές οι παθοφυσιολογικές αλλαγές θεωρείται ότι οφείλονται στα ηλικιωμένα και γερασμένα κύτταρα που εμφανίζουν μειωμένο ενεργειακό μεταβολισμό, υψηλότερο οξειδωτικό στρες στα μιτοχόνδρια και έντονη διαγραφή στο μιτοχονδριακό DNA, αντανακλώντας τα χαρακτηριστικά της μιτοχονδριακής θεωρίας της γήρανσης.

Η άσκηση με στόχο την αύξηση της αντοχής συνήθως προτείνεται γιατί συνεισφέρει στην υγεία και στη λειτουργία ολόκληρου του σώματος μέσω της ικανότητας της να βελτιώνει τον ενεργειακό μεταβολισμό.

Τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης εμφανίζουν σπάνια συννοσηρότητα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να ασθενήσουν και περισσότερες πιθανότητες για ζήσουν περισσότερα χρόνια. Οι μεσολαβητές αυτών των ωφελειών δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Πρόσφατα μελετήθηκε σε ποντίκια ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει τη συστηματική μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και τα συμπτώματα προγηρίας, προλαμβάνοντας τις δερματικές αλλοιώσεις.

Έχουν εντοπιστεί αρκετές πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τους σκελετικούς μύες (μυοκίνες) και μπορούν να μεσολαβήσουν σε σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες άλλων οργάνων.

Συμβουλές για προστασία του δέρματος κατά την άσκηση


Ιντερλευκίνη-15

Η γήρανση είναι συνυφασμένη με τις αλλαγές που επέρχονται στο δέρμα και επηρεάζουν τη λειτουργία του φραγμού, την διαδικασία της επούλωσης και την ευαισθησία σε κάποιες ασθένειες. Αρκετά στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο μειωμένο μιτοχονδριακό μεταβολισμό των ιστών. Παρότι η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζει τον δερματικό ιστό ή ότι ενεργοποιείται ενδοκρινική σηματοδότηση από τους μυς προς το δέρμα.

Η άσκηση που στοχεύει στην αύξηση της αντοχής μετριάζει τις ηλικιακές αλλαγές στο δέρμα σε ανθρώπους και σε ποντίκια, αναγνωρίζοντας την επαγόμενη από την άσκηση IL-15 ως ένα νέο ρυθμιστή της λειτουργίας των μιτοχονδρίων που καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος.

Η άσκηση ελέγχει εν μέρει την έκφραση της IL-15 μέσω των σκελετικών μυών και της πρωτεϊνικής κινάσης που ενεργοποιείται από την AMP(AMPK)  που είναι κεντρικός ρυθμιστής του μεταβολισμού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε τι τύπο δέρματος έχετε εδώ

Πληροφορίες

www.dermatologikokentro.gr

dermatologikokentro.gr

 

dermatologikokentro.gr

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


https://www.trelokouneli.gr/pos-h-askhsh-ephreazei-th-giransh-tou-dermatos/


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.