Μάικλ Τζάκσον: 11 χρόνια χωρίς τον «Βασιλιά της Ποπ»

featured image

Αν η ποπ μουσική είχε πρόσωπο, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως θα είχε εκείνο του Μάικλ Τζάκσον. Ήταν ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στην παγκόσμια μουσική σκηνή, εισήγαγε το θέαμα, χάρισε κάποιες από τις μεγαλύτερες και διαχρονικές ποπ επιτυχίες, έδωσε στα βίντεο κλιπ κινηματογραφικές διαστάσεις κι έβαλε το νεαρόκοσμο του πλανήτη να χορεύει στους… διαστημικούς ρυθμούς του moonwalk. Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ο άνθρωπος που νίκησε τη βαρύτητα στον χορό, αλλά μέχρι και τον θάνατό του δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει τους προσωπικούς του δαίμονες. Αυτούς, που στο τέλος κατάφεραν να τον νικήσουν και να αποκαθηλώσουν το «είδωλο».

Σήμερα, συμπληρώνονται 11 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατό του, στις 25 Ιουνίου του 2009, από ανακοπή καρδιάς. Και μπορεί από τον θάνατό του μέχρι σήμερα να έχουν ακολουθήσει απίστευτες αποκαλύψεις σχετικά με την προσωπική του ζωή, όμως, δεν παύει να αποτελεί το φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Και καλλιτεχνικά όμοιός του δεν θα βρεθεί.

Η ημέρα που έφυγε ο «Βασιλιάς της Ποπ»

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μάικλ Τζάκσον σε τίποτε δεν θύμιζε την εικόνα των περασμένων δεκαετιών. Παραδομένος στα πάθη, τις φοβίες, τις εμμονές και τους προσωπικούς του δαίμονες, ο θρύλος της ποπ «έβλεπε» τη φθορά του μέρα με τη μέρα. Αν και εκείνη την περίοδο ετοιμαζόταν για την επιστροφή του και οι απανταχού φαν του την περίμεναν με αγωνία.

Η είδηση του θανάτου του στις 25 Ιουνίου του 2009, στο σπίτι του στο Λος Αντζελες προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Ο Τζάκσον δεν ήταν πια μαζί μας, ενώ όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις «θρύλων» αμέσως ξεκίνησαν και οι θεωρίες συνωμοσίας με χαρακτηριστικότερη εκείνη που υποστήριζε πως ο Μάικλ δεν πέθανε και ο θάνατός του ήταν σκηνοθετημένος.

Αυτό που σίγουρα δεν ήταν συνωμοσία, αλλά το επόμενο διάστημα πήρε διαστάσεις θρίλερ και τη δικαστική οδό, ήταν η εμπλοκή και η υπευθυνότητα του προσωπικού του γιατρού,  Κόνραντ Μάρεϊ στον αναπάντεχο θάνατό του.

Στις 14.21 της 25ης Ιουνίου, ένας άγνωστος άντρας καλεί το 911 από την έπαυλη του Τζάκσον στην Καλιφόρνια, όπου αναφέρει ότι είναι αναίσθητος και δεν αναπνέει. Ο άγνωστος άνδρας ενημερώνει ότι ο προσωπικός γιατρός του καλλιτέχνη είναι εκεί και του κάνει καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, χωρίς ωστόσο, αποτέλεσμα.

Ο τραγουδιστής μεταφέρεται στο νοσοκομείο λίγο μετά την κλήση και επί μια ώρα γίνονται προσπάθειες ανάνηψης, μέχρι που ανακοινώνεται επίσημα ο θάνατός του. Ο Μάικλ Τζάκσον είναι νεκρός. Ώρα θανάτου: 14.26. Αιτία θανάτου: καρδιακή ανακοπή. Η νεκροψία πραγματοποιείται την επόμενη κιόλας ημέρα, ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται, θα δείξουν ότι ο Τζάκσον είχε κάνει χρήση ναρκωτικών όταν πέθανε.

Μετά από εξονυχιστικές έρευνες μηνών, ο θάνατος του χαρακτηρίζεται και επίσημα ως ανθρωποκτονία. Ο Τζάκσον κατέληξε έπειτα από υπερβολική δόση Propofol που του χορηγήθηκε ενδοφλέβια από τον προσωπικό γιατρό του. και κάπου εκεί ξεκινά η δικαστική περιπέτεια με τον δρ. Μάρεϊ να καταδικάζεται τελικά το 2011 σε φυλάκιση 4 ετών για το θάνατο του Τζάκσον.

Δύο χρόνια αργότερα αποφυλακίζεται, λόγω καλής διαγωγής, ενώ σε συνέντευξή του στην Sunday Mail, παραδέχεται ότι είχε χορηγήσει μια μικρή δόση Propofol στον Τζάκσον για να κοιμηθεί. Ωστόσο θεωρεί ότι όταν εκείνος ξύπνησε αργότερα, πήρε μόνος του μεγαλύτερη δόση φαρμάκου που προκάλεσε το θάνατό του.

Ο «Πίτερ Παν» της μουσικής και η αμφιλεγόμενη ζωή

Ο Μάικλ Τζάκσον υπήρξε ένας μύθος. Και γύρω από τους μύθους πολλά γράφονται και ακούγονται. Άλλα αληθινά, άλλα αμφιλεγόμενα και άλλα που αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας. Εκείνος, όμως, είχε καταφέρει με την αμφιλεγόμενη ζωή του, ακόμα και εκείνα που θεωρείς ότι αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας, να τα κάνει τη δική του θλιβερή πραγματικότητα.


Τον Τζάκσον τον αποκαλούσαν και ο «Πίτερ Παν» της μουσικής. Και ήταν εδώ που τα λέμε όντως ένας… Πίτερ Παν που αρνιόταν να μεγαλώσει. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, αφού είχε να κάνει με έναν δεσποτικό και αυστηρό πατέρα που του «έκλεψε» τα παιδικά του χρόνια.

Ο τραγουδιστής γεννήθηκε στο Γκάρι της Ιντιάνα στις 29 Αυγούστου του 1958 και μαζί με τα αδέλφια του και υπό την αυστηρή επιτήρηση του πατέρα τους, έφτιαξαν τη μπάντα «The Jackson 5». Ο Μάικλ από νωρίς ξεχώρισε με το ταλέντο του, χαρακτηρίζοντας τον ως «παιδί – θαύμα».

Αργότερα, τράβηξε τη δική του σόλο πορεία και προσπάθησε να αποτιναχτεί από τον ζυγό του πατέρα του. Η καριέρα του εκτοξεύτηκε στα ύψη και σύντομα κατέκτησε την κορυφή κι έγινε ο «Βασιλιάς της ποπ». Ένας «βασιλιάς», όμως, που αποδείχθηκε… γυμνός μπροστά στα πάθη του.

Οι κατηγορίες για την προσωπική του ζωή και η περίεργη παρέα με μικρά αγόρια, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση. Τα σκάνδαλα ξεσπούσαν το ένα μετά το άλλο και ο Τζάκσον οδηγήθηκε στα δικαστήρια με την κατηγορία του «παιδόφιλου». Η καλλιτεχνική εικόνα του είχε δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκαθήλωσή του είχε ξεκινήσει.

Ωστόσο, μεγάλες αλλαγές είχε «δεχθεί» και η εξωτερική του εικόνα. Ο μαύρος καλλιτέχνης που έσπασε όλα τα καλλιτεχνικά στερεότυπα, σταδιακά άλλαζε χρώμα. Ο ίδιος εξηγούσε πως γινόταν λευκός λόγω… λεύκης, αλλά όλοι επέμεναν πως ο Τζάκσον υποβαλλόταν σε μία σειρά επεμβάσεων για να «αποτινάξει» από πάνω του το μαύρο χρώμα. Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή στην εμφάνισή του.

Έκανε τα πάντα για να αλλάξει την εμφάνισή του, με επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μύτη του, η οποία είχε λεπτύνει τόσο πολύ από τις επεμβάσεις, που δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν και ιστορίες, όπως ότι του έπεφτε, ότι την είχε κολλήσει και άλλα απίθανα.

Κάθε κίνηση του Τζάκσον τα τελευταία ειδικά χρόνια, προκαλούσε. Ο ίδιος δήλωνε πως αγαπούσε τα παιδιά και απέκτησε τρία με παρένθετες μητέρες, τον Πρινς, την Πάρις και τον μικρότερο Μπλάνκετ, τον οποίο είχε βγάλει στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου όπου έμενε για να τον δούνε από κάτω οι θαυμαστές του και λίγο έλειψε να του πέσει. Μία εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου, με τον Τζάκσον να αμφισβητείται αν ήταν ικανός να μεγαλώσει τα παιδιά των οποίων είχε την αποκλειστική επιμέλεια.

Η μετά θάνατον αποκαθήλωση

Και αν όσο ήταν εν ζωή, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αντιμετώπιζε τα σκάνδαλα που ξεσπούσαν γύρω από την αμφιλεγόμενη ζωή του, δεν συνέβη το ίδιο με το ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και τις απίστευτες αποκαλύψεις, όπου ο Τζάκσον παρουσιάζεται ως παιδόφιλος που παρενοχλούσε ανήλικα αγόρια στο ράντσο του «Neverland».

Η οικογένειά του προσπάθησε να σταματήσει την προβολή του και να περισώσει την εικόνα του ειδώλου που έχει φύγει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι αποκαλύψεις και οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, οδήγησαν σε ένα τσουνάμι αντιδράσεων.

Ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να παίζουν τραγούδια του, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Drake και ο Κουίνσι Τζόουνς αφαίρεσαν επίσης τραγούδια του από τις συναυλίες τους ενώ και άλλοι καλλιτέχνες γύρισαν την πλάτη στον Τζάκσον. Υπήρξαν όμως και καλλιτέχνες, όπως η Μπάρμπαρα Στρέιζαρντ που προσπάθησαν να τον υπερασπιστούν. Ο κόσμος μοιράστηκε σχεδόν στα δύο και ένα ερώτημα μόλις είχε προκύψει: αν θα έπρεπε να ξεχωρίσεις  τον καλλιτέχνη Τζάκσον από τον άνθρωπο Μάικλ!

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


https://www.trelokouneli.gr/maikl-tzakson-11-chronia-choris-ton-basilia-ths-pop/


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.