«Με το νεύμα του Ψωμιάδη μου επιτέθηκαν»

featured image


Ύστερα από επτά αναβολές ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης η κεντρική δίκη για την επίθεση που είχε δεχθεί ο τέως δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τον Μάιο του 2018, στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν δώδεκα άτομα, ανάμεσα στα οποία ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- είχε καταφερθεί εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη με μειωτικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, προτρέποντας τους φυσικούς δράστες να κινηθούν εναντίον του.

Ο Ψωμιάδης διώκεται για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος, ενώ οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Όλοι ταυτοποιήθηκαν από βιντεοληπτικό υλικό που εξέτασε η ΕΛ.ΑΣ. από το σημείο της επίθεσης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι κι ένας αστυνομικός που βρισκόταν στην εκδήλωση εκτός υπηρεσιακών καθηκόντων (ως ιδιώτης).



Στην κατάθεσή του, ο Γιάννης Μπουτάρης κατονόμασε τον Π. Ψωμιάδη ως υποκινητή της εις βάρος του επίθεσης, επισημαίνοντας ότι, αφού τον εξύβρισε, αποκαλώντας τον «πολιτικό τραβέλι», έκανε κίνηση με τα χέρια του, προτρέποντας το συγκεντρωμένο πλήθος να κινηθεί εναντίον του με ύβρεις και χτυπήματα. «Ο όχλος ένα “τσικ” θέλει για να ξεσπάσει. Έκανε τη δουλειά του (ο Ψωμιάδης) για να ξεσηκώσει τον κόσμο», είπε ο κ. Μπουτάρης, περιγράφοντας όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το απόγευμα.

«Μέσα στο πλήθος υπήρχαν τρεις διάσπαρτες ομάδες […] Με το νεύμα αυτό ενώθηκαν […] Ήρθαν, με περικύκλωσαν, άρχισαν να με σκουντούν και να με χτυπούν- άλλος από πίσω, άλλος από μπροστά και το πλάι. Έπεσα στον δρόμο. Δεν κατάλαβα ποιοι ήταν. Φτάνοντας στο όχημα, ένας έσπασε το παρμπρίζ», κατέθεσε ο τέως δήμαρχος.

Ο ίδιος σημείωσε πως εάν δεν είχε μαζί του τον υπεύθυνο ασφαλείας θα είχε πρόβλημα. Όπως είπε, υπέστη μώλωπες και απευθύνθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο εφημερεύον νοσοκομείο. Καθώς τού επιδείχθηκαν φωτογραφίες από το επεισόδιο αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τον κατηγορούμενο αστυνομικό ως «ένα από τα άτομα που με χτυπούσαν». Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι υπήρχε ένα κλίμα τότε εναντίον του, επειδή είχε προηγηθεί μία δήλωσή του για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την οποία σήμερα χαρακτήρισε ως «άστοχη», λέγοντας ότι έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη.

Στις 7/2 θα συνεχιστεί η δίκη

Η δίκη διεκόπη για τις 7/2, οπότε θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Συνολικά παρίστανται επτά εξ αυτών, ανάμεσά τους ο Π. Ψωμιάδης, ενώ οι υπόλοιποι διά πληρεξούσιων δικηγόρων.

Οι περισσότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και κάποιοι αποδέχονται μέρος αυτών. Για την ίδια υπόθεση έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τριών προσώπων, που είχαν συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.