Ψευτογιατρός – «Δεν ήξερα ότι κάνω κακό»

featured image


Στην κατάθεσή του που είχε δώσει το 2021 μετά το μπαράζ αποκαλύψεων για τις απατηλές θεραπείες που οδήγησαν μέχρι και σε πέντε θανάτους, ο 66χρονος ψευτογιατρός, ο οποίος απέσπασε μαζί με τον Γερμανό συνεργό του συνολικό ποσό της τάξης του σχεδόν 1 εκατ., αρνούμενος τις κατηγορίες, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να προξενήσει κακό.

Ειδικότερα, υποστήριξε τα εξής στους αστυνομικούς: «Ήθελα να βοηθήσω αυτούς που απευθύνθηκαν σε εμένα. Δεν ήξερα ότι θα δημιουργούσα κάποιο κακό». Ισχυρίστηκε, δε, πως είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο στην Αμερική για φυσίατρους.

Παράλληλα, σε κατάθεση κλήθηκε και ο 72χρονος Γερμανός, συνεργός του 66χρονου, ως ύποπτος για την υπόθεση, ωστόσο αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Η πρώτη καταγγελία σε βάρος του 66χρονου έγινε το 2016 όποτε και του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τρεις φορές τον μήνα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τόσο ο ψευτογιατρός όσο και ο συνεργός του εξαπάτησαν τουλάχιστον 15 ασθενείς, που έπασχαν με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο στάδιο, όπως και άλλους με νευρολογικές παθήσεις.

Η συνδρομή των γερμανικών αρχών και της Interpol

Σ την πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οι γερμανικές αρχές καθώς και η Interpol.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες και στη Γερμανία, σε οικίες και κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, ένα πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα δίκανο και το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ζητήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 66χρονου προκειμένου να προσέλθουν περισσότερα θύματά του, πέραν των 15 που έχουν ήδη καταθέσει.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
Για την υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας για τη δράση του ψευτογιατρού και του συνεργού του. Παρουσιάζοντας τα φιαλίδια με τα οποία οι δύο δράστες εξαπατούσαν τον κόσμο, επισημαίνει ότι το συνολικό όφελος από τις παράνομες δραστηριότητές τους φτάνει στο σχεδόν 1 εκατ.

farmaka-pseutogiatros__3_
farmaka-pseutogiatros__4_
farmaka-pseutogiatros__5_
farmaka-pseutogiatros__1_
farmaka-pseutogiatros__2_
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Παρουσίαση υπόθεσης εξαπάτησης ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος 5 εξ’ αυτών, ενώ παράλληλα οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Ταξιάρχου Σταύρου ΚΕΣΕΛΙΔΗ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα.

Σας καλέσαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε μία ακόμη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορά σε εξαπάτηση ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος σε 5 εξ’ αυτών.

Στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας που διενήργησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν εξαπατηθεί τουλάχιστον 15 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο, αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Από την έρευνα προέκυψε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση ένας ημεδαπός φυσιοθεραπευτής και ένας αλλοδαπός γενικός γιατρός, η δράση των οποίων ξεκινάει τουλάχιστον από το 2009 και εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητας ξεπερνά τις 900.000 ευρώ.

Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση θα σας αναφέρει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος.

Δηλώσεις Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου

Ευχαριστώ κύριε Ταξίαρχε.

Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι.

Τέλος στη δράση δύο ατόμων που εξαπάτησαν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, έθεσαν έπειτα από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 66χρονο ημεδαπό και 72χρονο αλλοδαπό, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών – παθόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και άλλες νευρολογικές παθήσεις, ενώ 5 από αυτούς έχουν καταλήξει σε παρελθοντικό χρόνο.

Η δράση τους ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 έως το Νοέμβριο του 2020 και εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο.

Συγκεκριμένα, ο 66χρονος χρησιμοποιώντας ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσιαζόταν στα θύματά του ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή, ενώ αντίστοιχα ο αλλοδαπός συνεργός του, ο οποίος είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

Από κοινού οι δύο δράστες παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και στους οικείους τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.



Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ανέφεραν ότι ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι την χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

Επιπλέον, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση, με τα έξοδα όλα να τα καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου οι ασθενείς.

Αμέσως μετά, ακολουθούσε και κατ’ ιδίαν εξέταση από τον αλλοδαπό γιατρό, όπου παρουσίαζαν στους παθόντες το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία και αφού λάμβαναν την έγκριση για την έναρξη της θεραπείας, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Ακολούθως, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναλάμβανε να πραγματοποιεί τις ενέσεις ο 66χρονος είτε οικείοι των ασθενών, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ανάλογα με την οικονομική ευρωστία των παθόντων, τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ έκαστο, ενώ αντίστοιχα οι ενέσεις με τα βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους ασθενείς σύστηνε να σταματήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί, προκειμένου να αποδώσει η θεραπεία με τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι συνέδραμε στο να επισπευσθεί το γεγονός της επέλευσης του θανάτου του ασθενούς.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες Γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

Φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση,
Φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις,
1 πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων,
1 δίκανο και
Το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.
Το συνολικό χρηματικό όφελος που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στις 900.000 ευρώ.
Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι

Από μία καταγγελία που έγινε στην Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης του ψευτογιατρού που υποσχόταν θεραπεία με βλαστοκύτταρα κυρίως σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και μαζί με συνεργό του, αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η αναφορά στους αστυνομικούς, που άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας, έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 από τον αδελφό 53χρονου θύματος που πέθανε λίγους μήνες νωρίτερα. Ο κατηγορούμενος, όπως είπε στο protothema.gr, ο αδελφός του θύματος, είχε αρπάξει σε δύο δόσεις, συνολικά 65.000 ευρώ.

Από τη μεγάλη έρευνα που ξεκίνησαν οι αστυνομικοί, υπό άκρα μυστικότητα, προέκυψε ότι εμπλέκονται ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής, ο οποίος συστηνόταν ως φυσίατρος ή νευρολόγος, αλλά και ένας 72χρονος Γερμανός, γενικός ιατρός στο επάγγελμα. Οι δύο άνδρες έπειθαν τους ασθενείς ότι έχουν τον τρόπο να τους θεραπεύσουν χορηγώντας τους πεπτίδια και συνδυασμό αμινοξέων.

Έτσι, οι ασθενείς σταματούσαν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, που είχε προταθεί με επίσημη ιατρική συνταγή, κάτι που επέφερε τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας, ακόμη και τον θάνατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγεθος της απάτης αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα των αστυνομικών στην οικία και το γραφείο που διατηρούσε ο 72χρονος φυσιοθεραπευτής στην περιοχή της Αττικής, καθώς εκεί βρέθηκαν πλήθος ιατρικών φακέλων ασθενών, οι οποίοι είχαν πέσει στην παγίδα των δύο αντρών. Μάλιστα, μέχρι τότε κανένα από τα ονόματα που περιείχαν οι συγκεκριμένοι φάκελοι που κατασχέθηκαν, δεν ήταν γνωστό στις Αρχές, διότι δεν είχε εμφανιστεί κάποιο θύμα για να καταγγείλει τη δράση του 66χρονου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, πέντε ασθενείς που εμπιστεύτηκαν τον 66χρονο έχουν φύγει από τη ζωή.

Η δράση του ψευτογιατρού εκτιμάται ότι ξεκίνησε το 2009 και επεκτάθηκε έως τον Νοέμβριο του 2020. Εντοπίζεται τόσο στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις, την Αθήνα, την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα, τη Χίο και άλλες περιοχές. Με τον 72χρονο Γερμανό συνεργό του, ο 66χρονος φαίνεται να γνωρίστηκε μέσω της συζύγου του η οποία είναι Ελληνογερμανίδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι δεν πλησίαζαν οι ίδιοι τα θύματά τους αλλά οι ασθενείς έβρισκαν τον 66χρονο που είχε φροντίσει να διαδώσει ότι μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μάλιστα, οι δράστες συστήνονταν με ιατρική ειδικότητα και κατάρτιση προκειμένου να πείσουν για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που προωθούσαν. Ισχυρίζονταν, δε, ότι τη χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ αμφισβητούσαν μέχρι και τις διαγνώσεις των γιατρών, πείθοντας αρκετούς ασθενείς να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι έρχονταν σε… σύγκρουση με τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο 66χρονος έβλεπε τους ασθενείς στον χώρο όπου διατηρούσε στην Αθήνα και πήγαινε ο ίδιος στα σπίτια θυμάτων. Για τα φιαλίδια με τα πεπτιδια χρεωνε τα θύματά του από 200 – 300 ευρώ, ενώ για τις ενέσεις με τα βλαστοκυτταρα από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση. Μάλιστα, οι δράστες, επειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση ενώ αμέσως μετά ακολουθούσε εξέταση από αλλοδαπό γιατρό και ξεκινούσε η έναρξη της θεραπείας, η χορήγηση της υποδόριας ένεσης, έναντι μεγάλης αμοιβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός γιατρός έχει ΑΦΜ και στην Ελλάδα για να παράσχει εργασίες και υπηρεσίες στον χώρο που χρησιμοποιούσε ο φυσιοθεραπευτής από την Αθήνα





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.