Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Τα σενάρια για τις μετακινήσεις εκτός νομού

featured image

Κρίσιμη θεωρείται η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των ειδικών την Παρασκευή, καθώς θα εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα θα εισηγηθούν για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Οι επιστήμονες θα εκτιμήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους όσον αφορά τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στην επιβάρυνση που έχει αποτυπωθεί στους επιδημιολογικούς δείκτες από την αυξημένη κινητικότητα μετά το άνοιγμα της αγοράς αλλά και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως φαίνεται, τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά ώστε να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακόμη και την επόμενη Δευτέρα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από 1 στην Αθήνα, 0,8 στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι εισαγωγές τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα εξιτήρια.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Ξεφτίλα! Χοντρό κράξιμο στον ΣΚΑΙ. “Στημένο παιχνίδι με την Σαλαγκούδη”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 “Survivor” – Η “σκατίλα” της Σαλαγκούδη στον Τριαντάφυλο. “Μη μ’ ακουμπάς ρε”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 “Survivor” – Το λάθος της Σαλαγκούδη . Άφησε το Instagram της ανοιχτό και…

Αν και τίποτα δεν αποκλείεται, η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 1η Φεβρουαρίου. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες μέσα στην Επιτροπή που λένε πως θα ήθελαν να έχουν περισσότερο χρόνο, δηλαδή μια ολόκληρη εβδομάδα – ακόμη και δύο – για να εισηγηθούν το άνοιγμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ειδικοί της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι προϋπόθεση για να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια είναι η διενέργεια τεστ και στον προαύλιο χώρο των σχολείων, δηλαδή όχι μόνο μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr που απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού. Κι αυτό προκειμένου να ανιχνεύεται άμεσα η ύπαρξη εστιών και να αναχαιτίζεται η διασπορά. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί. Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι “άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν”.


Γκάγκα: Απόλυτη προτεραιότητά μας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια

  • “Ελπίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν γρήγορα” ανέφερε η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης.
  • “Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί αύριο στην επιτροπή των ειδικών. Νομίζω ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι κάτι που το θέλουμε όλοι” ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Και συνέχισε: “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά. Άρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία”.

“Όμως πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της επιτροπής που έχει όλα τα στοιχεία” κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Τι θα γίνει με πρακτορεία ΟΠΑΠ και χιονοδρομικά κέντρα

Την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητηθεί και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, τα οποία πιθανότατα θα ανεβάσουν ρολά από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το κυνήγι και το ψάρεμα.

Σε ό,τι αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα, το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι στη συνεδρίαση της Επιτροπής, όμως η λειτουργία τους τοποθετείται σε τουλάχιστον δύο εβδομάδες από σήμερα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να αποφασιστεί να ανοίξουν γύρω στις 6-8 Φεβρουαρίου, συμπαρασύροντας και την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού. Πάντως, το ζήτημα προβληματίζει πολύ τους ειδικούς, καθώς από τη μια αντιλαμβάνονται ότι αν τα χιονοδρομικά δεν ανοίξουν τώρα, το οικονομικό κόστος για τον κλάδο θα είναι τεράστιο, από την άλλη όμως αν επιτραπεί η λειτουργία τους θα υπάρξει σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από νομό σε νομό και αυτό είναι κάτι που τους τρομάζει.

[/expander_maker]



[gs-fb-comments]

[fbcomments]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.