Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία από τον Ευάγγελο Αποστολάκη

featured image

«Συζητήσαμε διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ 1988. Επίσης συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δίνοντας το στίγμα των όσων συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ακόμα, σύμφωνα με το news.gr, πως: «Συναντήθηκα επίσης και με την ΥΠΑΜ της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Radmila Sekerinska με την οποία συζητήσαμε θέματα που άπτονται της εφαρμογής του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, της κατέστησα γνωστή τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στη συμμαχία με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας»

Αξίζει να επισημανθεί πως οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιλαμβάνουν:

Τις επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty). Την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ. Τον δίκαιο επιμερισμό αμυντικών βαρών στη Συμμαχία (fair burden sharing). Την εξέλιξη των επιχειρήσεων ΝΑΤΟ. Τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες και τη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τις παρεμβάσεις του στις θεματικές ενότητες της συνόδου της 13ης Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι:

Η Συμμαχία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες αποφυγής νέου ανταγωνισμού εξοπλισμών στον τομέα των πυρηνικών όπλων. Κατά συνέπεια απαιτείται η αναζωογόνηση του διαλόγου ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης στην Ευρώπη. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμβάλλουν αναλογικά στη συγκρότηση δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας της Συμμαχίας και στη βάση των εθνικών τους δυνατοτήτων. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ετοιμότητας (ΝΑΤΟ Readiness Initiative) θα εξετασθεί με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του κοινού οράματος άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης. Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας (‘’Hub for the South’’) θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της. Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στη Συμμαχία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟΔεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.