Μίχαλος για χρήση του όρου «Μακεδονία»: Να συσταθεί η αρμόδια επιτροπή διαβούλευσης

featured image

Να συσταθεί άμεσα η προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτροπή διαβούλευσης των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κλπ.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τα προβλήματα που ενδέχεται να ανακύψουν στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στα εμπορικά τους σήματα και στην ονομασία τους μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Ο κ. Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, το μόνο βέβαιο είναι ότι θέλει αρκετό χρόνο ακόμη για να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι αυτό των εμπορικών σημάτων που φέρουν τόσο τα ελληνικά προϊόντα, όσο και εκείνα της πΓΔΜ, που πλέον έχει μετονομαστεί επισήμως σε Βόρεια Μακεδονία.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι τα σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγα αυτού, είναι απολύτως προστατευμένα.

"Αλλωστε, με βάση τις αρχές του Δικαίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η αρχή της χρονικής προτεραιότητας υπέρ της εταιρίας που πρόλαβε και καταχώρησε πρώτη ένα εμπορικό σήμα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε αυτήν την αναγκαία διαδικασία καταχώρησης των σημάτων τους, μπορούν σήμερα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση, να προβούν στην κατοχύρωση του εμπορικού τους σήματος.

Η χρηματοδότηση γι" αυτόν το σκοπό γίνεται μέσω κοινοτικού προγράμματος (εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΕΠΑνΕΚ) και φθάνει το ύψος των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, 8.000 ευρώ είναι η επιδότηση για τέλη, παράβολα, νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την κατοχύρωση κοινοτικού σήματος, ενώ επιπλέον 2.000 ευρώ είναι η χρηματοδότηση για σχεδιασμό ή επανασχεδιασμό σήματος και λογοτύπου.

Σε κάθε περίπτωση, και για να εκλείψουν μελλοντικά προβλήματα, θα πρέπει άμεσα να συσταθεί η προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτροπή διαβούλευσης των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρξει καμία σύγχυση και αντιδικία που θα συνδέεται με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κλπ».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.