Στην πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου ο Τσίπρας

featured image

Στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - Αραβικού Συνδέσμου, που διεξάγεται σήμερα και αύριο (24-25/2), στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η πρόθεση της αυστριακής Προεδρίας για την εξεύρεση λύσεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ήταν η αφορμή για τη διοργάνωση της συνόδου, που έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ θα συζητηθούν οι κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της γειτονιάς μας, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να τονίσει ότι οι σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον αραβικό κόσμο γενικότερα και όχι κοντόφθαλμες, μονοθεματικές προσεγγίσεις και ότι χρειάζεται μια διττή προσέγγιση: αφενός τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό) και αφετέρου την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον πολιτισμό.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άμπουλ Γέιτ.

Σημαντικό βήμα για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θεωρείται η πραγματοποίηση της 3ης Διάσκεψης ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, το 2014, στην Ελλάδα, η οποία ως χώρα με ισχυρούς, παραδοσιακά, δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, έχει αποφασίσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και να αποτελέσει γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.