Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Δημοκρατίας σε νέα δημοσκόπηση

featured image

Σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μία νέα έρευνα της εταιρείας Public Issue που δημοσιεύτηκε σήμερα και ασχολείται με την εκλογική επιρροή των κομμάτων.

Στο κομμάτι της εκλογικής επιρροής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 39%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 24,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,5%, ΚΚΕ με 6,5%, Ελληνική Λύση στο 3%. Η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ με 1% μένουν εκτός Βουλής.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Η έρευνα διενεργήθηκε μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αποτυπώνει την επίδρασή της στο εκλογικό δείγμα.  Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας «η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων). Αυτό σημαίνει, ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της 8κομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός, διότι η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση. Αφετέρου, διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία».

Στην έρευνα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν της Συμφωνίας των Πρεσπών και ποια είναι η επίδρασή της στην εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κυβερνών κόμμα πληρώνει μεγάλο κόστος από την πολιτική απομόνωση αλλά και την κοινωνική περιχαράκωση που του χρεώνεται, εξαιτίας της συμφωνίας. Απώλεια που δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου «αντιεθνικιστικού ρεύματος», που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την εντατική προσπάθεια διεμβολισμού του, το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτουν, κατορθώνει να διατηρηθεί στην 3η θέση στις προτιμήσεις των εκλογέων. Για πρώτη φορά σε μέτρηση του Πολιτικού Βαρόμετρου, καταγράφεται εκλογική επιρροή 3% για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ποσοστό, δηλαδή, που ενδέχεται να εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το σκηνικό του νέου δικομματισμού δείχνει επισφαλές και ευάλωτο, ενώ η εκλογική ρευστότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟΔεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.