Εθνικός συντονιστής για τον έλεγχο των ΜΚΟ

featured image

Τροπολογία για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου καταγραφής προσώπων που εμπλέκονται με τις ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, θα οριστεί εθνικός συντονιστής για τον έλεγχο των ΜΚΟ. «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», διευκρίνισε.

Ο Νότης Μηταράκης θα μεταβεί σήμερα στη Χίο προκειμένου να επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις εργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Με τη σημερινή επίσκεψη ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επισκέψεων στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων από την ίδρυση του υπουργείου. Θα ακολουθήσει προγραμματισμένη συνάντηση εντός Φεβρουαρίου με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέντευξή του, αναφερόμενος στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε:


«Η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και σύνεση» είπε και συνέδεσε το σημερινό γεγονός με την οξυμένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών, ιδίως στο προσφυγικό-μεταναστευτικό «με τις ροές που έστειλε η Τουρκία το δεύτερο εξάμηνο του 2019».

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και, πλέον, αποκτούμε αρκετούς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο είναι αρκετά έντονες» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές του 2019, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε πως «η χώρα μας δέχθηκε γύρω στους 46.000 μετανάστες μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και συνολικά 72.000 όλη την προηγούμενη χρονιά. Αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που μπήκε στην Ευρώπη το 2019, βρίσκεται στα πέντε ελληνικά νησιά».

Η Ελλάδα, συνέχισε ο ίδιος, χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης «προκειμένου να ανοίξουμε περισσότερους διαδρόμους επιστροφής όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας απευθείας στις χώρες προέλευσης και όχι μέσω Τουρκίας».

Για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε την ενίσχυσή της με προσωπικό, καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν πέντε νέα Γραφεία Ασύλου εκτός των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, «ώστε να υπάρξουν κανονικές συνθήκες γραφείου για τους εργαζομένους».

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.