Ευρυπίδης Στυλιανίδης: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

featured image

Στην κρισιμότητα του θέματος για την ίδια τη Λιβύη, την Ευρώπη και τον κόσμο αναφέρθηκε ο βουλευτής Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο ίδιος άσκησε κριτική στην Τουρκία, η οποία όπως τόνισε αν συνεχίσει να γίνεται μέρος του προβλήματος, δεν θα μπορεί να είναι μέρος της λύσης.

Αναφέρθηκε ειδικά στο παράνομο και άκυρο Μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης το οποίο όπως είπε είναι προϊόν εκμετάλλευσης της Τρίπολης και παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο.

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι άλλοι Έλληνες κοινοβουλευτικοί, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ως εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως εκπρόσωπος της αριστερής ομάδας και άλλοι Έλληνες και Κύπριοι Βουλευτές.

Συγκεκριμένα στην παρέμβαση του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε: «Η κατάσταση στη Λιβύη δεν αφορά μόνο στην ίδια τη Χώρα.

Επηρεάζει την κατάσταση στη Μεσόγειο και φυσικά μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο πόλεμος στη Λιβύη μπορεί να προκαλέσει εκ νέου μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από την Αφρική προς την Ευρώπη και να επιδράσει καταλυτικά στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και κυρίως στην Ειρήνη.


Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την θετική πρωτοβουλία του Βερολίνου για την Ειρήνη και τη σταθερότητα.

Χώρες που αποφασίζουν μονομερώς να παρέμβουν στρατιωτικά και διπλωματικά στην εσωτερική αντιπαράθεση της Λιβύης, όπως η Τουρκία, δεν διευκολύνουν τη διεθνή προσπάθεια, διότι καθίστανται μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Ιδιαιτέρως όταν επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την δύσκολη στιγμή της γειτονικής Χώρας, όπως έγινε με το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Τουρκίας -Λιβύης έναντι ανταλλαγμάτων.

Το Μνημόνιο αυτό παραβιάζει ευθέως το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητεί την ΑΟΖ των νησιών, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα στη Λιβύη, το Αιγαίο και την Μεσόγειο και μάλιστα αυτό το επιβάλει κόντρα στην ΕΕ και στην Διεθνή Νομιμότητα μια Χώρα που δεν έχει καν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κύριε πρόεδρε κάνω έκκληση στη γείτονα χώρα, την Τουρκία, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμβάλει στη νομιμότητα και την Ειρήνη υπηρετώντας τις αξίες του Οργανισμού μας στον οποίο είναι μέλος».

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.