Παγκόσμια σύγχυση για το αν προστατεύει η μάσκα από τον κοροναϊό

featured image

«Μη φοράτε μάσκα, αν είστε καλά», γράφει στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Σιγκαπούρη την ώρα που οι αρχές σε όλον τον κόσμο επιχειρούν να αμβλύνουν τον πανικό των πολιτών που αναζητούν διακαώς να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες για να προστατευθούν ενάντια στον ταχέως εξαπλούμενο κοροναϊό.

Στη γειτονική Μαλαισία, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να φορούν πάντα μάσκα και να έχουν μαζί τους μπουκαλάκια με απολυμαντικό υγρό, ενώ παρόμοιες εκκλήσεις έχουν απευθύνει οι αρχές της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

Τα αντικρουόμενα μηνύματα έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τους τρόπους προστασίας κατά της επιδημίας, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, με κάποιους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η λανθασμένη τοποθέτηση της μάσκας μπορεί ακόμη και να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.

«Να φοράμε μάσκα μόνο όταν δεν νιώθουμε καλά; Τότε γιατί χρειαζόμαστε στρατιώτες όταν δεν έχουμε πόλεμο; Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά», γράφει ο χρήστης του Facebook Κένι Τσαν Γουάι Κονγκ από τη Σιγκαπούρη, όπου οι αρχές έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για διανομή τεσσάρων μασκών σε κάθε νοικοκυριό καθώς τα αποθέματα των λιανεμπόρων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε όλη τη χώρα.

Σε τμήματα της Ασίας, οι χειρουργικές μάσκες είναι μια κοινή συνήθεια για τους κατοίκους όταν αρρωσταίνουν ή όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης είναι υψηλά, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι επίσημες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών δεν αναφέρονται στη χρήση της μάσκας ως προστατευτικού μέσου κατά του ιού, αλλά οι ιστοσελίδες τους δεν αναφέρουν και κάτι εναντίον τους.

Η Αυστραλία και η Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι οι υγιείς πολίτες δεν χρειάζονται μάσκες, αλλά η Αυστραλία έχει διανείμει ένα εκατομμύριο μάσκες από τα εθνικά ιατρικά της αποθέματα και οι μάσκες φοριούνται ευρέως στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, όπου η κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στην αγορά τους και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή τους.

Η Διοίκηση των Σιδηροδρόμων της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι, αν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα αρνείται να επιβιβάζει επιβάτες στα τρένα, αν δεν φορούν χειρουργική μάσκα.

Φοράτε τις μάσκες σωστά


Ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο παρότι δεν είναι σαφές πόσο εύκολο είναι αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κρούσματα ήταν άνθρωποι που είτε βρέθηκαν στην κινεζική πόλη Ουχάν -το επίκεντρο της μόλυνσης- είτε ήταν συγγενείς των ανθρώπων που μολύνθηκαν ή ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η μετάδοση γίνεται πιθανόν μέσα από την επαφή με ένα μολυσμένο πρόσωπο μέσω των σωματιδίων στον αέρα από το φτάρνισμα ή τον βήχα. Ο ιός μεταδίδεται επίσης αν κάποιος αγγίξει ένα μολυσμένο άτομο ή αντικείμενο και μετά αγγίξει το στόμα του, την μύτη ή τα μάτια του.

«Οι περιστάσεις όπου απαιτούνται μάσκες είναι όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα πλήθος… ή αν φροντίζεις κάποιον που έχει μολυνθεί. Αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, φόρα μια χειρουργική μάσκα», δήλωσε στο Reuters Global Markets Forum η Άντζελα Ράσμουσεν, μια ιολόγος στο Κέντρο για την Μόλυνση και την Ανοσία του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.

Άλλοι ειδικοί έχουν πει ότι οι ιατρικές μάσκες μιας χρήσης μπορεί να μην εφαρμόζουν αρκετά καλά ώστε να προλαμβάνουν πιθανή μόλυνση από τον ιό, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ο λανθασμένος χειρισμός της μάσκας–όπως το να πιάσει κάποιος το μπροστινό μέρος της–αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης.

Στο Χονγκ Κονγκ, μια βουλευτής η οποία προεδρεύει του πάνελ των κυβερνητικών υπηρεσιών υγείας, δέχτηκε έντονες επικρίσεις επειδή ανήρτησε ένα βίντεο που δείχνει στους πολίτες πως να αποστειρώνουν και να ξαναχρησιμοποιούν τις μάσκες μιας χρήσης.

Ακόμη πιο ασυνήθιστες συμβουλές έχει δώσει η κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία έχει προτείνει για την προστασία από τον ιό ένα παραδοσιακό μείγμα που περιέχει πιπερόριζα και βασιλικό, ενώ ένας υπουργός στην Μιανμάρ επικρίθηκε επειδή ανέβασε στο Facebook τη συμβουλή του προς τους πολίτες: να τρώνε περισσότερα κρεμμύδια.

Κάποιοι Κινέζοι της διασποράς αγοράζουν μάσκες για να στείλουν σε φίλους και συγγενείς στην Κίνα, όπου έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα αποθέματα. Κινέζοι πολίτες που ζουν στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Μαλαισία έστειλαν 150.000 μάσκες χθες Πέμπτη στην επαρχία Γκανσού απ΄όπου κατάγονται, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στην Κίνα, όπου μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σχεδόν 10.000 κρούσματα του ιού, ο Τσουνγιού Γου, κορυφαίος επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα όταν χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.