Ελεύθερο το τόπλες μπάνιο στις δημόσιες πισίνες στη Καταλονία (vid)

featured image


Μπορεί το τόπλες μπάνιο να μην σοκάρει στις μέρες μας κανέναν, ωστόσο σε ορισμένες χώρες θεωρείται ποινικό αδίκημα, ενώ πολλές φορές δεν λείπουν τα σεξιστικά σχόλια. Τα πράγματα όμως στην Καταλονία είναι διαφορετικά.

Την ώρα που η Ισπανία δοκιμάζεται από πρωτοφανές κύμα ζέστης και ακραίες θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμα και τους 44 βαθμούς, η κυβέρνηση της ισπανικής αυτόνομης κοινότητας της Καταλονίας αποφάσισε να επιτρέπεται το τόπλες μπάνιο στις δημόσιες πισίονες.

Ούτως ή άλλως η επιλογή του τόπλες για τις γυναίκες κατοχυρώνεται από τον καταλανικό νόμο περί ισότητας του 2020, ωστόσο, ορισμένα δημοτικά κολυμβητήρια απέτρεψαν την πρακτική από τότε που θεσπίστηκε η νομοθεσία, προκαλώντας δεκάδες καταγγελίες κάθε καλοκαίρι.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι τοπικές αρχές της Καταλονίας κλήθηκαν να απαγορεύσουν κάθε μορφή διάκρισης.

Η αποτροπή των γυναικών από το να κάνουν μπάνιο τόπλες «αποκλείει μέρος του πληθυσμού και παραβιάζει την ελεύθερη επιλογή κάθε ατόμου σε σχέση με το σώμα του», ενημέρωσε τις αρχές με επιστολή του το τμήμα ισότητας και φεμινισμού της καταλανικής κυβέρνησης.

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε «να υπερασπιστούν τις διακρίσεις για οποιοδήποτε κίνητρο συμπεριλαμβανομένου του φύλου, των θρησκευτικών πεποιθήσεων ή της ενδυμασίας».



Προέβλεψε επίσης ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται ο θηλασμός, καθώς και η χρήση ολόσωμων μαγιό, που θα περιλάμβανε το μουσουλμανικό «μπουρκίνι».

Εκπρόσωπος του τμήματος ισότητας της Καταλονίας είπε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι η επιστολή ήταν απλώς «μια υπενθύμιση», αλλά ότι ήταν υποχρεωτικό για τους δήμους να την υπακούσουν.

Όπως αναφέρει το BBC, η περιφερειακή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, μπορεί θεωρητικά να επιβάλει πρόστιμο σε οποιοδήποτε δημαρχείο βρεθεί ότι έχει παραβιάσει τον κανόνα έως και 500.000 ευρώ.

Πολλές από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά των δημαρχείων όπου δεν επιτρεπόταν το τόπλες ήταν μέλη μιας φεμινιστικής ομάδας που ονομάζεται Mugrons Lliures (Free Nipples).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως πολλές από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά των δημαρχείων όπου δεν επιτρεπόταν το μπάνιο τόπλες προέρχονταν από μέλη μιας φεμινιστικής ομάδας που ονομάζεται Mugrons Lliures (Free Nipples).

«Αυτό είναι ένα ζήτημα ισότητας των φύλων: Οι άνδρες θα μπορούσαν [να κάνουν τόπλες] και οι γυναίκες όχι», δήλωσε η Mariona Trabal, εκπρόσωπος της ομάδας.

Το τόπλες θεωρείται ένα από τα φλέγοντα θέματα στην Ισπανία, με το τελευταίο περιστατικό να λαμβάνει χώρα σε εκδήλωση Pride στη πόλη Μούρθια της νοτιανατολικής Ισπανίας, όπου οι διοργανωτές κάλυψαν το σώμα της τραγουδίστριας Rocío Saiz με μια σημαία LGBTQ αφού ανέβηκε στη σκηνή τόπλες





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.