«Ίσως το κατάπιε ο Τιτανικός»: Σενάριο φρίκης για το πού χάθηκε το υποβρύχιο – Το γαλλικό «Atalante» η τελευταία ελπίδα για το Titan

featured image


Τεράστια μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες που αναζητούν το χαμένο υποβρύχιο Titan, το οποίο εξαφανίστηκε το πρωί της Κυριακής (18/6) ταξιδεύοντας προς το ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος 3,8 χιλιομέτρων.

Οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε επιβάτες λιγοστεύουν, καθώς στερεύουν τα αποθέματα οξυγόνου που διέθετε το υποβρύχιο, το οποίο βυθίστηκε 400 μίλια νοτιοανατολικά του St John’s της Νέας Γης, κοντά στο σημείο όπου το διάσημο ναυάγιο «αναπαύεται» στον Ατλαντικό ωκεανό.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ένα από τα χειρότερα σενάρια είναι το Titan να έφθασε πράγματι στο ναυάγιο και να… παγιδεύτηκε μέσα στον Τιτανικό. Η πιθανότητα αυτή καθιστά όπως είναι φυσικό ακόμη δυσκολότερπ τον εντοπισμό του από τους διασώστες.

Υπενθυμίζεται ότι το Titan στις 9.45 – μια ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο την Κυριακή (18/6), τον Polar Prince. Δεν αναφέρθηκε όμως ως αγνοούμενο από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα. Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε μάλιστα στις 21:13 το βράδυ.

Το γαλλικό «Atalante» η τελευταία ελπίδα του υποβρυχίου

Η τελευταία ελπίδα για τον εντοπισμό του υποβρυχίου «Titan» που αγνοείται από την Κυριακή, στη διάρκεια «περιήγησης» στο κουφάρι του Τιτανικού, είναι το γαλλικό πλοίο «Atalante», το οποίο έχει ξεκινήσει την πορεία του προς το σημείο των ερευνών.

Ο χρόνος μπορεί να μην βοηθά στις προσπάθειες ανεύρεσης του «Titan», όμως, η Γαλλία αποφάσισε να συνδράμει στις έρευνες με αυτό τον τρόπο, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ερβέ Μπερβίλ.

Την πορεία του «Atalante» προς τον τόπο των ερευνών καταγράφει το MarineTraffic. Στις 12, το γαλλικό σκάφος βρισκόταν περίπου 189 ναυτικά μίλια μακριά από το «Polar Prince», το πλοίο από το οποίο «απελευθερώθηκε» το «Titan» για να καταδυθεί στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το πλοίο «Atalante» το οποίο εστάλη από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών, φέρει το επανδρωμένο υποβρύχιο «Nautile» και το τηλεχειριζόμενο ρομπότ, «Victor 6000».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το «Atlante» αναμένεται να βρίσκεται στο σημείο μέχρι τις 8 μ.μ. ώρα Γαλλίας (9 ώρα Ελλάδας).



Η θεωρία για τα «χτυπήματα» που ακούστηκαν

Από το πρωί της Τετάρτης, όταν και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες πληροφορίες περί ήχων που προέρχονται από την περιοχή των ερευνών για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους δεν υπάρχει καμία νεότερη ενημέρωση από την πλευρά του αμερικανικού Ναυτικού.

Αν και το Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την είδηση για τους θορύβους που έμοιαζαν με «χτυπήματα», ωστόσο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, πως δεν κατάφερε να εντοπίσει κάποιο νέο ήχο. Από τότε, επικρατεί «σιγή» πληροφοριών σχετικά με αυτού του είδους τις έρευνες.

Το μόνο που γνωρίζουμε για τους ήχους είναι πως εντοπίστηκαν αρχικά από καναδικό αεροσκάφος και στη συνέχεια πιάστηκαν από σόναρ, ήταν επαναλαμβανόμενοι, κάθε 30 λεπτά. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μόνο εικασίες για το πώς προκλήθηκαν, εάν δεν πρόκειται για «λευκούς ήχους» του ωκεανού.

Όμως, αυτό που επισημαίνει ειδικός είναι πως οι υποθαλάσσιοι ήχοι που «πιάστηκαν» δεν σημαίνει πως προέρχονται από τα βάθη του ωκεανού, δηλαδή από τον πυθμένα, όπου κείτεται το ναυάγιο του Τιτανικού, αλλά μπορεί το βαθυσκάφος να έχει βγει στην επιφάνεια.

Οι πιθανότητες επιβίωσης των 5 επιβαινόντων είναι σαφώς μεγαλύτερες, όμως, το δύσκολο κομμάτι είναι ο εντοπισμός τους.

Ο ειδικός σε θέματα έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων στην Αυστραλία, ο Frank Owen, δήλωσε στο BBC ότι οι ελπίδες του αυξάνονται μετά τις πληροφορίες πως οι ήχοι ανιχνεύθηκαν από πλωτούς ανιχνευτές ήχου.

«Υπάρχουν δύο λόγοι που ελπίζω», εξηγεί. «Πρώτον, στο βαθυσκάφος επιβαίνει ένας έμπειρος δύτης του γαλλικού ναυτικού. Θα γνώριζε το πρωτόκολλο για την προσπάθεια ειδοποίησης των δυνάμεων έρευνας. Δηλαδή, χτυπάς για τρία λεπτά όσο πιο δυνατά μπορείς κάθε που το ρολόι δείχνει ακριβώς και μισή».

Αναφέρει πως το ηχητικό σήμα που ελήφθη από μια σημαδούρα κοντά στην επιφάνεια μπορεί να δείχνει πως το βαθυσκάφος θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά ή στην επιφάνεια.

Εξηγεί λέγοντας, «κάτω από τα 180 μέτρα περίπου, η θερμοκρασία του νερού πέφτει πολύ γρήγορα, αυτό δημιουργεί ένα στρώμα από το οποίο ανακλάται το σήμα του σόναρ. Αλλά αν βρίσκεται στο ίδιο βάθος, τείνει να πηγαίνει ευθεία».

Τονίζει όμως, πώς ακόμη και αν ο Τιτάνας βρίσκεται στην επιφάνεια, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς ένα πολύ μικρό μέρος του λευκού σκάφους θα φαίνεται στην επιφάνεια.

Όμως, μελετώντας τις σημαδούρες ανίχνευσης ήχου για τον τριγωνισμό του σήματος θα μπορούσε να περιορίσει τη θέση των ερευνών.

Ποιοι ήταν οι επιβάτες το υποβρυχίου

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding , 58 ετών, είναι μεταξύ των πέντε επιβατών του αγνοούμενου υποβρυχίου. Μαζί του είναι ο επίσης Βρετανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood, 48 ετών και ο γιος του Sulaiman Dawood, 19 ετών.

Ο Γάλλος εξερευνητής Paul-Henry Nargeolet και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush, επέβαιναν επίσης στο σκάφος που αγνοείται.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.