Τελειώνει το οξυγόνο στο υποβρυχίο «Titan» – «Κόβει» την ανάσα το γράφημα με την άβυσσο

featured image


Στερεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου «Titan» που μετέφερε πλούσιους τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού προκειμένου να περιηγηθούν στο κουφάρι του ιστορικού πλοίου. 

Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ερβέ Μπερβίλ, στις έρευνες συνδράμει το γαλλικό πλοίο Atalante, το οποίο έστειλε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών που ξεκίνησε από χθες το ταξίδι του στο σημείο όπου χάθηκε το υποβρύχιο, περίπου 900 μίλια ανοικτά του Κέιπ Κοντ στις ακτές του Ατλαντικού.

Η αγωνία κορυφώνεται για τους επιβαίνοντες, αφού μένουν λιγότερες από 24 ώρες για την παροχή οξυγόνου μέσα στο υποβρύχιο.

Το πλοίο «Atalante» φέρει ένα επανδρωμένο υποβρύχιο που ονομάζεται «Nautile» και ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, γνωστό με το όνομα «Victor 6000». Το «Nautile» μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων με τριμελές πλήρωμα και είναι ένα από τα ελάχιστα επανδρωμένα υποβρύχια βαθιάς θάλασσας. Παράλληλα το ρομπότ «Vector 6000» που συνδέεται μέσω ηλεκτρομηχανικού καλωδίου με το «Atalante» θα κατέβει σε βάθος 4.000 μέτρων. Όπως προβλέπεται, το «Atlante» θα φτάσει στο σημείο των ερευνών περίπου στις 9 η ώρα το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, γραφικά δείχνουν το βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο, συγκρίνοντας τα με εμβληματικά μνημεία, όπως ο Πύργο του Άιφελ, το Άγαλμα της Ελευθερίας και το Μπουρτζ Χαλίφα. Όλα τους φαίνονται μικροσκοπικά, στο βάθος που των 3.800 μέτρων όπου βρίσκεται το ναυάγιο.



Εντοπίστηκαν ήχοι κάτω από το νερό

Και ενώ το θρίλερ με το εξαφανισμένο υποβρύχιο συνεχίζεται, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν πριν μερικές ώρες, με την είδηση ότι καναδικά αεροπλάνα εντόπισαν ήχους κάτω από το νερό. Αρχικά, το περιοδικό Rolling Stones και το CNN επικαλούμενα έγγραφα που διέρρευσαν από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφεραν συγκεκριμένα πως ένα καναδικό αεροσκάφος εντόπισε ήχους «σαν χτυπήματα» στην περιοχή έρευνας για το χαμένο υποβρύχιο. Οι ήχοι ήταν επαναλαμβανόμενοι, ανά 30 λεπτά, με το CNN να αναφέρει ότι οι ήχοι συνεχίστηκαν, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει για πόσο χρονικό διάστημα μετά το πρώτο στίγμα. «Καναδικά αεροπλάνα P-8 εντόπισαν θορύβους κάτω από το νερό στη ζώνη έρευνας. Κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις με ROV (σ.σ.: τηλεκατευθυνόμενο όχημα) μεταφέρθηκαν για να επιχειρηθεί να διερευνηθεί η προέλευση των θορύβων», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η αμερικανική Ακτοφυλακή. Οι έρευνες με ROV «είχαν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Ποιος κάνει τους θορύβους κάθε 30 λεπτά;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μπορεί αυτοί οι ήχοι μπορεί να προέρχονται από το 5μελές πλήρωμα του βαθυσκάφους, το οποίοι ενδεχομένως είναι ζωντανό και πως στέλνει μηνύματα για τον εντοπισμό του. Ίσως, σύμφωνα με την Daily Mail, οι επιβαίνοντες να χτυπούν τα πλαινά του σκάφους. Η αμερικανική ακτοφυλακή με Tweet της επιβεβαίωσε την πληροφορία, κάνοντας λόγους για ήχους που προέρχονταν από τη θάλασσα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πηγή αυτών των «χτυπημάτων». 

Εκτός απ’ αυτούς τους θορύβους από χτύπους, «ελήφθησαν επιπλέον ακουστικά σήματα και θα βοηθήσουν να προσανατολιστούν τα μέσα επιφανείας, ενώ διατηρούνται ταυτόχρονα οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες», μετέδωσε από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ειδικούς πίσω από τους θορύβους εικάζεται ότι είναι ο έμπειρος πρώην δύτης και απόστρατος αξιωματικός του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταδυθεί πάνω από 100 φορές στο ναυάγιο του Τιτανικού και είναι ο πιο ψύχραιμος από όλους τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.