Πτώση 30% στα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία μετά το lockdown του Νοεμβρίου

featured image

Κατά περίπου 30% μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία, έπειτα από τρεις εβδομάδες lockdown.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, ο δείκτης R αναπαραγωγής, δηλαδή μετάδοσης του ιού από ένα φορέα σε άλλους ανθρώπους, έπεσε κάτω από ένα, περίπου στο 0,9%, καθώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων μειώνεται με ρυθμό 0% έως 2% τη μέρα, μια σαφής ένδειξη ότι τα περιοριστικά μέτρα είχαν αποτέλεσμα.

Αυτό προκύπτει από την μεγάλης κλίμακας κυλιόμενη έρευνα React σε περίπου 105.000 εθελοντές, την οποία διενεργούν επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης Ipsos Μori, σύμφωνα με τα πρακτορείο Reuters, το «New Scientist» και τη «Guardian».

Το δεύτερο εθνικό lockdown στη Βρετανία άρχισε στις 5 Νοεμβρίου, προκειμένου -όπως συνέβη και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα)- να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 και να προστατευθεί το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας. Μεταξύ 16 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου η Αγγλία κατέγραφε 132 κρούσματα ανά 10.000 ανθρώπους, ενώ μεταξύ 13 και 24 Νοεμβρίου 96 ανά 10.000 (μείωση σχεδόν κατά το ένα τρίτο ή 30%).

Μεγάλη υπήρξε η μείωση των κρουσμάτων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα, κυρίως στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά της χώρας, καθώς επίσης στο Γιορκσάιρ. Σχετικά υψηλές παραμένουν οι λοιμώξεις στα Μίντλαντς, ιδίως στα δυτικά, την περιοχή με την μεγαλύτερη αναλογία λοιμώξεων σήμερα στην Αγγλία.


Η χώρα αναμένεται να βγει από το εθνικό lockdown στις 2 Δεκεμβρίου και να επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς των πιο εστιασμένων αλλά αυστηρών περιφερειακών περιορισμών. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δεχθεί επικρίσεις τόσο από μέλη του δικού του Συντηρητικού κόμματος ότι η επιβολή εν εθνικού lockdown ήταν ένας αχρείαστος περιορισμός των ελευθεριών, όσο και από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα για το ακριβώς αντίθετο, ότι καθυστέρησε υπερβολικά η επιβολή του εθνικού lockdown. Η έγκριση των νέων πιο εστιασμένων μέτρων θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Τρίτη και ο Τζόνσον μπορεί να χρειαστεί τις ψήφους των Εργατικών για να περάσει τους νέους κανονισμούς σε πάνω από το ένα τρίτο του αγγλικού πληθυσμού.

Ο δρ Λάιμ Σμιτ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτίμησε ότι, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων το Δεκέμβριο λόγω των Χριστουγέννων, ίσως χρειαστεί ένα νέο lockdown τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, καθώς αναμένεται να αυξηθεί πάλι ο ρυθμός R μετάδοσης του ιού εξαιτίας των αυξημένων κοινωνικών επαφών στις γιορτές.

Η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, εκτίμησε επίσης κάτι ανάλογο το νέο έτος και, με βάση τα μοντέλα της, υπολογίζει ότι για κάθε μέρα χαλάρωσης των μέτρων, θα χρειαστούν στη συνέχεια πέντε μέρες νέων περιορισμών για να ελεγχθεί η επιδημία.

Πηγή: www.newsbeast.gr



[gs-fb-comments]





Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.