Πώς μπορούν να αναβαθμιστούν οι απαξιωμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας

featured image

Η παραβατικότητα στο κέντρο της Αθήνας έχει συντελέσει στην υποβάθμισή του τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει ένα γρήγορος και αποτελεσματικός δρόμος για να αλλάξει αυτή η εικόνα, πέρα από την αύξηση της αστυνόμευσης και της καταστολής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο news.gr ο πρόεδρος των Μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, η αναβάθμιση του κέντρου με ταχύτερους ρυθμούς θα έρθει μέσα από τα περισσότερα κίνητρα που θα φέρουν με την σειρά τους περισσότερες επενδύσεις. Ζητούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αναβαθμιστεί όλη μαζί η πόλη και να μην υπάρχουν δύο ταχύτητες με «down town» και περιοχή με υψηλά εισοδήματα.

«Ο γρηγορότερος "δρόμος" για την αναβάθμιση ειδικότερα κάποιων γειτονιών του κέντρου, παραδοσιακών γειτονιών του κέντρου που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τόσο πολύ υποβαθμισμένες και μιλάμε για την Ομόνοια και κάτω και υπήρχαν πολλές γειτονιές τα προηγούμενα χρόνια που δεν ήταν στο δραματικό επίπεδο που είναι σήμερα λόγο πολλών παραγόντων, χρηστών ουσιών εγκληματικότητας, αστέγων, κάτι που είναι αποτρεπτικό για τον οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει, είναι ακριβώς αυτό. Η επένδυση και όχι η καταστολή.

Όταν επενδύει κάποιος σε ένα μέρος, έστω και με χαμηλό τίμημα, προσδοκά να πάρει κάποια υπεραξία. Είτε αυτή είναι στον τουρισμό είτε είναι στην υπάρχουσα αγορά του real estate που θέλει να ανέβει. Αυτό σημαίνει περισσότερα κίνητρα και σε αυτές τις περιοχές που έχουν απαξιωθεί για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να επενδυθούν χρήματα. Μέσω αυτής της οδού θα φύγουν όλοι οι παράγοντες που υποβαθμίζουν τις περιοχές αυτές. Εγκληματικότητα και άλλοι υποβαθμιστικοί παράγοντες δεν μπορούν να υπάρχουν σε περιοχές που "πέφτει" χρήμα. Δεν είναι απαραίτητο πως με την καταστολή θα "καθαρίσουν" οι περιοχές αυτές. Πολλές φορές υπάρχουν και χειρότερες αντιδράσεις. Σίγουρα είναι αναγκαία η αστυνόμευση αλλά δεν είναι θέσφατο πως με περισσότερη αστυνόμευση θα υπάρξουν και περισσότερες επενδύσεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των κινήτρων. Ένα κίνητρο είναι το 40% για την έκπτωση στις ανακαινίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αλλά χρειάζονται και περισσότερα κίνητρα για μεγαλύτερες επενδύσεις.

Αυτή είναι η δική μου συλλογιστική.

Το αν αφέθηκαν οι περιοχές να απαξιωθούν οι τιμές δεν το γνωρίζει κανείς. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι σε κάποιες περιοχές που αγοράζεται ένα κτίριο, φεύγουν οι πληθυσμοί των ανθρώπων που πάνε σε υποβαθμισμένες περιοχές (χρήστες ναρκωτικών κλπ).

Δεν αντέχουν να μένουν σε αυτό το σημείο χωρίς να τους κυνηγάει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται κίνητρα σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες, απαξιωμένες. Δηλαδή να μην κάνουμε μια πόλη δύο ταχυτήτων... Να μην υπάρχει το "down town" και εκείνη με τα υψηλά εισοδήματα. Πρέπει να ανέβει όλη μαζί η πόλη. Αυτή την στιγμή αυτό ισχύει. Όλοι οι επενδυτές ζητούν ακίνητα από την Ομόνοια και πάνω, διότι γνωρίζουν ότι από την Ομόνοια και κάτω υπάρχει μια παραβατικότητα, υπάρχει ένα πρόβλημα γενικότερο. Πρέπει να δοθεί μια τόνωση σε αυτές τις περιοχές που παλαιότερες δεκαετίες ήταν πολύ καλύτερες. Στην Ομόνοια, την Βικτώρια δεν υπήρχε θέμα να κυκλοφορήσεις το βράδυ».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.