Ολοκληρώθηκε η διήμερη φθινοπωρινή Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

featured image

Ολοκληρώθηκε η διήμερη φθινοπωρινή Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Ειδικά για το θέμα της Συρίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα. Εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις επιπτώσεις της μονομερούς τουρκικής εισβολής στη Συρία στη σταθερότητα της περιοχής, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας, ζητώντας ενίσχυση της Συμμαχικής ναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Αναφορικά με τον επιμερισμό των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς, συνεχίζει να επενδύει άνω του 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην Άμυνα, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί αξιόπιστο και συνεπή Σύμμαχο.

Τόσο στην ολομέλεια, όσο και σε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας επενδύει σε αμυντικές δυνατότητες διότι αντιλαμβάνεται πλήρως το ρόλο στην Άμυνα και Ασφάλεια της Συμμαχίας που η γεωστρατηγική της θέση την καλεί να εκπληρώσει, καθώς και ότι η πρόσφατη υπογραφή στην Αθήνα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα της Νοτιο-ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στις προκλήσεις ασφάλειας που εκπορεύονται από το Νότο, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να διαφυλάξει εμπράκτως την αρχή του «αδιαίρετου της ασφάλειας», και ως εκ τούτου οι πόροι και η επιχειρησιακή σχεδίαση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καλύπτουν ισότιμα τόσο την Ανατολική όσο και την Νότια πτέρυγα.

Σε διμερές επίπεδο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνάντησε τους ομολόγους του από τη Γερμανία κ. Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, τις Ηνωμένες Πολιτείες Δρ. Μαρκ Έσπερ, την Ιταλία κ. Λορέντσο Γκερίνι, την Κροατία κ. Νταμίρ Κρεστίσεβιτς, την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, την Τουρκία κ. Χουλουσί Ακάρ και της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Ο Έλληνας Υπουργός συζήτησε για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), Πτέραρχο Τόντ Ουώλτερς.

Μετά το τέλος της φθινοπωρινής Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το διήμερο που πέρασε, η ελληνική πλευρά επισήμανε στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ τα εξής:

Πρώτον, οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν μεγάλη πρόκληση ασφαλείας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας.

Δεύτερον, ως προς τον επιμερισμό των αμυντικών βαρών, η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει ποσά άνω του 2% του ΑΕΠ ετησίως στην Άμυνα, παρά τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς. Το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όχι μόνο επειδή είναι υποχρέωσή μας προς το ΝΑΤΟ αλλά επειδή και είναι ανάγκη ώστε η χώρα μας να διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.

Τρίτον, όσον αφορά στις προκλήσεις Ασφαλείας: Θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα που απασχόλησε κι άλλους Συμμάχους, της παρείσφρησης πιθανών τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές. Είπαμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαφυλάξει στην πράξη το αδιαίρετο της Ασφάλειας.

Ως προς το θέμα της Συρίας, πάγια θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα, ενώ η μονομερής τουρκική εισβολή στη Συρία επιδεινώνει και την ανθρωπιστική κρίση.

Στη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Χουλουσί Ακάρ συμφωνήσαμε να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων!

Κατ’ αρχήν να πω ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και "μη παραγωγικά", στην ουσία ένα κενό γράμμα.

Χρειάζεται καλή διάθεση στην πράξη για ένα γενικότερο καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Ελπίζω αυτή η καλή διάθεση να επιδειχθεί και από την τουρκική πλευρά.

Τέλος, στη συνάντηση με την ομόλογό μου από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.