Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

featured image

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, δείχνει πως ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 196.383 ενήλικες, ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση εμφάνισης άνοιας. Στη συνέχεια αξιολόγησαν διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Ως «υγιεινός τρόπος ζωής» χαρακτηρίστηκε ο συνδυασμός αποχής από το κάπνισμα, τακτικής άσκησης, υγιεινής διατροφής και μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Συνολικά, η υιοθέτηση των παραπάνω υγιεινών συνηθειών συσχετίσθηκε με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας κατά 32%, στα άτομα με γενετική προδιάθεση. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει σε ποιο βαθμό μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μέσα από τον τρόπο ζωής. Κλείνοντας, σχολιάζουν ότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, δείχνοντας πως ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση, η εμφάνιση άνοιας μπορεί να προληφθεί.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Share on Google Plus

About admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου