Όλο το κυβερνητικό σχέδιο για τις φυλακές

featured image

Στο πολυώροφο κτίριο της Κατεχάκη που στεγάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε προ ημερών, όπως μαθαίνουμε, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των διευθυντών καταστημάτων κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων της επικράτειας προκειμένου να υπάρξει πλήρης συντονισμός για τις επερχόμενες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ήδη τοποθέτησε πρόσωπα σε θέσεις - «κλειδιά», όπως για παράδειγμα τον υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Σπύρο Σκλάβου στην ηγεσία της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΔΥΕΦΚΚ), πόστο που δίνεται για πρώτη δορά σε ανώτατο αξιωματικό, και τώρα προχωρά πλέον η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων που τελούν υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. που έχει αγαστή συνεργασία με τον Υφυπουργό του και πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρη Οικονόμου στον οποίο άλλωστε υπάγεται η αρμοδιότητα των φυλακών.

Πού πάνε οι φυλακές Κορυδαλλού

Το πρώτο που συζητήθηκε είναι η μετακόμιση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού που έχει προαναγγείλει άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του τον περασμένο μήνα. Οι φυλακές θα φύγουν από το κέντρο της πόλης και θα πάνε σε κάποια από τις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις των περιοχών Ασπροπύργου, Σχιστού, Άνω Λιοσίων, Αυλώνα, και Άγιου Στέφανου, ενώ το αρχικό σενάριο της Μαλακάσας φαίνεται πως απομακρύνεται λόγω μεγάλης απόστασης από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Επικρατέστερος φαντάζει ο Ασπρόπυργος και ο Σχιστός, περιοχές που μπορεί να μεταβεί ένα περιπολικό ή μια αστυνομική κλούβα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το σίγουρο είναι πως θα βρίσκονται εντός Αττικής, εκτός αστικού ιστού και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα.

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση

Το νέο κατάστημα σωφρονισμού θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 2.000 με 2.500 κρατουμένων και αναμένεται να κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω του υψηλού κόστους ενδεχομένως η ανέγερση να γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα).

Ήδη πάντως μαθαίνουμε ότι έχει ξεκινήσει αθόρυβα η αποσυμφόρηση του Κορυδαλλού μέσα στον Αύγουστο με τη μεταγωγή βαρυποινιτών σε φυλακές της περιφέρειας, ώστε να σταματήσει η ένταση που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ σκληρών ποινικών της αλβανικής μαφίας, Γεωργιανών, Αφγανών Αράβων, Τούρκων και Ελλήνων Ρομά αλλά και τρομοκρατών.

Δεν έμπαιναν στα κελιά τους

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο «ξέφραγο αμπέλι» είναι η συγκεκριμένη φυλακή, αρκεί να αναλογιστεί ότι εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια δεν εφαρμόζεται ο εσωτερικός κανονισμός που προβλέπει ότι με το κουδούνι που χτυπάει στις 12:00 το μεσημέρι θα πρέπει άπαντες να σταματήσουν τον προαυλισμό και να επιστρέψουν στα κελιά τους. Ο καθένας μπαινόβγαινε ό,τι ώρα ήθελε και κανένας φύλακας δεν του έφερνε αντίρρηση, είτε γιατί δεν μπορούσε είτε γιατί δεν ήθελε να έχει μπλεξίματα.

Ποιοι θα πάνε στην νέα φυλακή τύπου Γ"

Αναφορικά με τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας τύπου Γ", αυτή δεν θα δημιουργηθεί εξαρχής, αλλά θα γίνει μετατροπή μιας από τις πέντε πιο καινούργιες που υπάρχουν στη χώρα. Σε αυτή θα καταλήγουν υπόδικοι και κατάδικοι για πολύ σοβαρά εγκλήματα αλλά και όσοι στασιάζουν οργανωμένα κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Ο εγκλεισμός εκεί θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός, δεν θα έχουν σήμα τα κινητά τηλέφωνα και δεν θα δίνονται άδειες. Προκειμένου να σπάσουν οι συμμορίες, εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο κάθε φυλακή να έχει και κάποια κελιά τύπου Γ" (τα τύπου Α" απευθύνονται σε υπόδικους και κατάδικους για χρέη και γενικότερα για όσους εκτίουν ποινή μέχρι το πολύ 5 χρόνια και τα τύπου Β" για υπόδικους και κατάδικους... μεσαίας παραβατικότητας που οι ποινές τους μπορεί να είναι πάνω από 5 χρόνια αλλά δεν φτάνουν τα ισόβια).

Προσλήψεις και αγορά εξοπλισμού

Για να λειτουργήσει όμως εύρυθμα το σύστημα χρειάζεται όπως ειπώθηκε και στη σύσκεψη της Κατεχάκη και το απαιτούμενο προσωπικό. Έτσι η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 550 ατόμων που θα αφορά θέσεις φύλαξης, διοικητικών υπαλλήλων, ιατρικού προσωπικού, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Παράλληλα θα υπάρξει κονδύλι για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού, ήτοι ανιχνευτών μετάλλων, τοποθέτησης μαγνητικών πυλών, x-ray μηχανημάτων, συσκευές απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, ειδικών καρτών που θα ανοίγουν συγκεκριμένες πόρτες ασφαλείας κ.λπ.Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.