O λόγος που οι Αμερικανοί αποκαλούν το ποδόσφαιρο soccer και όχι football

featured image

Αποκαλώντας τον βασιλιά των σπορ τελείως διαφορετικά από τον υπόλοιπο πλανήτη, εκλαμβάνεται συνήθως ως ένδειξη της αμερικανικής άγνοιας για το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου.

Μόνο που τελικά δεν φταίνε οι ίδιοι οι Αμερικανοί, αλλά οι Άγγλοι!

Όπως μας είπε σε έρευνά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Stefan Szymanski, το 2014, η λέξη soccer είναι μια βρετανική εφεύρεση που οι ίδιοι οι Άγγλοι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν πριν από 30 χρόνια.

Για 2 σχεδόν αιώνες, οι Άγγλοι αποκαλούσαν το ποδόσφαιρο soccer, ένας όρος που όπως μας λέει ο πανεπιστημιακός προέκυψε από τον όρο association football. Ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα όταν μια σειρά βρετανικών πανεπιστημίων πήραν το football των μεσαιωνικών χρόνων και άρχισαν να παίζουν διαφορετικές εκδοχές του.

Για να καθοριστούν οι κανόνες του σε εθνικό επίπεδο, οι διαφορετικές εκδοχές του απέκτησαν δικές τους ομοσπονδίες με διαφορετικά ονόματα.

Μία από αυτές τις εκδοχές, αυτή που παιζόταν στο Κέιμπριτζ, μετατράπηκε στη Football Association το 1863, 15 χρόνια δηλαδή μετά το λανσάρισμά του στο πανεπιστήμιο. Association football το λέγανε το άθλημα και soccer τελικά. Κι έτσι πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι Αμερικανοί εφηύραν τη δική τους εκδοχή στις αρχές του 20ού αιώνα και την είπαν football, κρατώντας το βρετανικό soccer για το ποδόσφαιρο. Το ενδιαφέρον του πράγματος είναι πως για το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα οι Άγγλοι συνέχιζαν να αποκαλούν το ποδόσφαιρο soccer.

Από τη δεκαετία του 1960 ως και το 1980, οι λέξεις soccer και football χρησιμοποιούνταν στην Αγγλία για να περιγράψουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, όπως βρήκε ο Szymanski στην ιστορική μελέτη του. Και τότε όλα άλλαξαν!

«Από το 1980, η χρήση της λέξης soccer έφθινε στις αγγλικές εφημερίδες και όπου χρησιμοποιούνταν, αναφερόταν συνήθως σε αμερικανικά πλαίσια. Αυτή η παρακμή του όρου φαίνεται να είναι μια αντίδραση στην αυξανόμενη χρήση της λέξης στις ΗΠΑ».

Οι Άγγλοι σταμάτησαν να το λένε soccer δηλαδή επειδή έτσι το έλεγαν οι Αμερικάνοι!



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.