Κουμουτσάκος: Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας, αδιαπραγμάτευτα

featured image

«Η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της. Και αυτό μας επιβάλει μια αυστηρή πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν αγνοεί τα ανθρωπινά δικαιώματα αλλά που υπηρετεί ταυτόχρονα το μείζον αγαθό του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων και της ίδιας της χώρας Αυτό είναι το καθήκον μας και θα το πράξουμε στο ακέραιο. Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας. Αδιαπραγμάτευτα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την προσφώνηση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών στη Βουλή. Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό, καθώς και «ζήτημα συνόρων της ίδιας της ΕΕ».

Αναφερόμενος στην «ασφυκτική κατάσταση» που επικρατεί στα νησιά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έκανε λόγο για το πρόγραμμα μετακίνησης πληθυσμών στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση ώστε να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο σε δομές της ενδοχώρας, τονίζοντας ότι ήταν υποχρέωσή τους τόσο «προς τους συμπολίτες μας των συνοριακών περιοχών της χώρας μας, όσο και τους ίδιους τους ανθρώπους που βίωναν λόγω του υπερπληθυσμού, πολύ δύσκολες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής των νησιών», ενώ θέλοντας να καταστήσει σαφές προς όλους, υπογράμμισε ότι «αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συνεχιστεί στο διηνεκές».

Επιπλέον σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «έχει επέλθει σοβαρή μεταναστευτική κόπωση στις τοπικές κοινωνίες. Και όλοι πρέπει να το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψιν. Ειδικά στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η πραγματική αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται ούτε σε λόγους κατανόησης, ούτε μόνον σε οικονομική στήριξη. Δεν είμαστε αγνώμονες. Αλλά αντιμέτωποι με ένα νέο μεταναστευτικό- προσφυγικό κύμα που έρχεται από την Τουρκία, ζητάμε μια πραγματική, έμπρακτη αλληλεγγύη που δεν είναι άλλη από τη δικαιότερη κατανομή του βάρους που υφίσταται η Ελλάδα ως χώρα σύνορο της Ευρώπης».

Σχετικά με πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η Τουρκία, δείχνει να ακολουθεί μια - χωρίς δεύτερες σκέψεις- χρηστική πολιτική του μεταναστευτικού έχοντάς το εντάξει σε μια ευρύτερη πολιτική γεωστρατηγικών επιδιώξεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί πως αλλιώς μπορούν να ερμηνευθούν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ακόμα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ότι εάν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα της Τουρκίας, τότε αυτή θα ανοίξει διάπλατα τις μεταναστευτικές πύλες».

Παράλληλα επισήμανε: «Η εμφατική επανάληψη τέτοιων δηλώσεων είναι αφενός μια άμεση απειλή που δηλητηριάζει τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, και αφετέρου αποτελεί αυτή καθ" εαυτή ένα πολύ ισχυρό παράγοντα προσέλκυσης των ροών», ενώ συμπλήρωσε ότι αποτελούν «μια ανοικτή πρόσκληση σε πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν δυτικά, αλλά κυρίως στα δίκτυα των διακινητών, να προετοιμαστούν να δραστηριοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση περιμένοντας το διάπλατο άνοιγμα των μεταναστευτικών πυλών». Επιπλέον, εκφράζοντας την ανησυχία του, τόνισε ότι «ακόμα κι αν δεν συμβεί το πλήρες άνοιγμα, δημιουργεί ήδη μια μεγάλη πίεση, η οποία πλέον καταγράφεται - πέραν πάσης αμφιβολίας στη δραματική αύξηση των ροών της τελευταίας περιόδου». Ο κ. Κουμουτσάκος, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αναγνώριση του στο βάρος που επωμίζεται η Τουρκία γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι «η Ευρώπη δεν λειτουργεί υπό την πίεση εκβιαστικών απειλών». Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας που θα παράγει όφελος για όλους και που -με συμφωνημένους όρους- θα ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες της Τουρκίας και θα ελαχιστοποιήσει τις -μέσω της Ελλάδας- μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Επιπλέον ο κ. Κουμουτσάκος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη στήριξη και τη συμβολή στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας για να ανταπεξέλθει στη μεγάλης κλίμακας πρόκληση του προσφυγικού μεταναστευτικού, γνωστοποίησε ότι έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί σοβαρά και θετικά η σύναψη συμφωνίας έδρας μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Είναι πλέον θέμα χρόνου και όχι πολιτικής βούλησης», τόνισε.

Όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Ευρώπης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη με τη σειρά της, οφείλει επειγόντως να καταλήξει σε μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική μετανάστευση και ασύλου. Που θα διορθώνει τα λάθη του παρελθόντων και θα προετοιμάσει την Ευρώπη για τις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του μέλλοντος», ενώ προσέθεσε ότι η Ευρώπη «δεν έχει το δικαίωμα να ξαναπιαστεί ανέτοιμη μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει». Ακόμη, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ευρωπαική Ένωση έχει ψηλά στις προτεραιότητες της το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα, και ανέφερε ότι «περιμένουμε τώρα οι διακηρύξεις να γίνουν πράξεις».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων που θα γίνει στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει πρόταση «για έναν στιβαρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών», ενώ ανέφερε ότι στη νέα ευρωπαϊκή πολική μετανάστευσης και ασύλου, «θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ευθύνης των χωρών της πρώτης εισόδου και αλληλεγγύης των άλλων κρατών μελών που θα πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές και δράσεις επιμερισμού του βάρους. Ζητούμε λοιπόν μια αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Καταλήγοντας ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «από την πλευρά μας δεσμευόμαστε σε μια αποτελεσματική υπευθυνότητα. Το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μέσα σε 3 μήνες η νέα ελληνική κυβέρνηση διαμόρφωσε και υιοθέτησε με τη στήριξη της Βουλής ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο, για τη διεθνή προστασία, για πιο αποτελεσματικές ταχείες και συντονισμένες διαδικασίες».

Πηγή: www.newsbeast.grΔεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.