Βελόπουλος: Έχουμε κάνει τον πολίτη πελάτη και μόνο πληρώνει

featured image

«Το σκεπτικό του σχεδίου νόμου για την "Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις" είναι να υπάρξει αποσυμφόρηση στον τομέα της δικαιοσύνης αλλά η σκέψη από την πράξη απέχει πολύ», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διαμεσολάβηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Νομοθετείτε μια οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες. Θα πληρώνουν και ίσως επί μακρόν. Δεν είναι δωρεάν εδώ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι» πρόσθεσε και σημείωσε: «Γιατί λέτε ότι η διαμεσολάβηση είναι κοινοτική οδηγία, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες την εφαρμόζουν προαιρετικά; Γιατί δεν την κάνετε προαιρετική, παρά υποχρεώνετε τους πολίτες να πληρώνουν;».

Αναφερόμενος στα προβλεπόμενα προσόντα των διαμεσολαβητών, ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε πως «η πρόβλεψη για κατοχή πτυχίου οποιουδήποτε ΑΕΙ και ένα σεμινάριο 80 ωρών ακυρώνει τους δικηγόρους».

«Εμείς έχουμε προτείνει να αντιγράψετε το αμερικανικό μοντέλο. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει αποσυμφόρηση από τα Εφετεία και τον "Αρειο Πάγο. Είναι ένας τρόπος να λειτουργήσει σωστά η δικαιοσύνη. Γιατί ο εισαγγελέας να είναι εκεί πάνω και να δικάζει; Να είναι κάτω. Όπως στην Αμερική», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε «η αντιγραφή του αμερικανικού μοντέλου μεταφράζεται στο 1/3 των δικών».

«Έχουμε κάνει τον πολίτη πελάτη και μόνο πληρώνει για να τα οικονομάνε κάποιοι δικηγόροι. Έχετε συντεχνιακή λογική. Είναι μη υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου σε καταναλωτικές διαφορές. Στα δάνεια δηλαδή. Γιατί; Είναι επιφανειακό αυτό. Όλοι θυμόμαστε τους κρυφούς όρους και τα μικρά γράμματα που υπέγραφαν οι δανειολήπτες. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον πολίτη πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να είναι συνολικά προστατευμένος από την ασυδοσία. Δεν πρέπει να παραβιάζουμε την αρχή της ισότητας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την κατάργηση του παραβόλου σε όσους αιτούνται απονομή χάριτος, ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο θεσμός δεν εφαρμόζεται σωστά.

«Το 2018 ο κ. Κοντονής έδωσε χάρη σε καταδικασμένο για ναρκωτικά και διορίστηκε στην ΔΕΗ. Το 2013 ο κ. Παπαθανασίου έδωσε χάρη σε ναρκέμπορο. Είναι δυνατόν να δίνουμε χάρες σε λαθροδιακινητές και εμπόρους ναρκωτικών; Είναι απίστευτα αυτά. Βρείτε ένα τρόπο να μην γίνεται αυτό. Κι άλλοι υπουργοί το έκαναν αυτό. Είχαμε την απονομή σειράς χαρών σε ανθρώπους για να βγουν από την φυλακή. Σε ναρκέμπορους. Είναι αυτό κράτος δικαίου;», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και ζήτησε να κλείσουν «τα σύνορα και οι ΜΚΟ και να κοπούν τα επιδόματα».

«Προχθές, ξενοδόχος από την Θεσσαλία κατήγγειλε ότι εκβιάζονται οι ξενοδόχοι που χρωστούν στην εφορία, για να φιλοξενήσουν λαθρομετανάστες», είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ υποστήριξε ότι «το λαθρομεταναστευτικό», όπως είπε «θα είναι η ταφόπλακα της ΝΔ».

Πηγή: www.newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.