Τα έργα του αγωγού IGB επιθεώρησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ

featured image

Επιθεώρηση των κατασκευαστικών έργων του αγωγού IGB έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, χαρακτηρίζοντάς τον «κλειδί» στην επίτευξη του στόχου της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και των οδεύσεων του φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Μπορίσοφ συνόδευαν η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα, ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής της χώρας Ιβάν Ιβάνοφ και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι το 2020 η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να πετύχει στόχους, όπως αυτόν της απεξάρτησης από άλλες ενεργειακές πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου. Ο διασυνδετήριος αγωγός αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ακόμα και πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και θα είναι σε θέση να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε.

Οι εργασίες κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021. Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας, συνδέοντας μ" αυτόν τον τρόπο το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με το βουλγαρικό. Μέσω του αγωγού IGB, θα διασυνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με εκείνο της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών, εμμέσως δε με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ουκρανίας). Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος (bcm) με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός προάγει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των οδεύσεων του φυσικού αερίου, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εξαγωγές αερίου.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Ντιμίτροβγκραντ θα δώσει στη Βουλγαρία να έχει πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.