Τι πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής για την Πολιτική Προστασία

featured image

Ο Γιώργος Καμίνης και Παναγιώτης Καρκατσούλης παρουσίασαν στη Χαριλάου Τρικούπη την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής στην Πολιτική Προστασία τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού κι ευθύνης όσο και δομών και των προτεραιοτήτων.

Όπως εξήγησαν η σημερινή δομή και λειτουργία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας είναι πολύπλοκη και «ανευθυνο -υπεύθυνη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρκατσούλης, αφού η ευθύνη διαχέεται σ΄όλες τις δομές χωρίς αποτέλεσμα, όπως έδειξε το κομφούζιο στο Μάτι και σ΄άλλες περιπτώσεις.

«Κεντρική ιδέα στη πρόταση μας είναι η ευθύνη της ενιαίας εντολής, δηλαδή ένα πρόσωπο θα έχει την ευθύνη σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας και κεντρικό», εξήγησαν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Το βασικό μοντέλο που προτείνει το ΚΙΝΑΛ είναι η Πολιτική προστασία να τεθεί υπό τον πρωθυπουργό με βάση τον νέο νόμο για το επιτελικό κράτος και με την δική του ευθύνη θα πραγματοποιείται ο συνολικός σχεδιασμός για μια 5ετία που θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτός ο σχεδιασμός θα υλοποιείται από μόνο τρία όργανα σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας και πανελλαδικά, υπό τον συντονισμό του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θα είναι πολιτικό πρόσωπο κι όχι υπηρεσιακός παράγων.

Την ευθύνη της επιχειρησιακής εφαρμογής θα έχει ένας γενικός διευθυντής ανά διοικητική βαθμίδα που θα επιλέγεται με ανοιχτές διαδικασίες, όπως προβλέπεται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχει στη διάθεσή του τους απαραίτητους μηχανισμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.