Ο «μετά-θάνατον ποιητής» της γενιάς μας

featured image

«Η κατάρα αφυπνίζει, η ευλογία χαλαρώνει», διαμήνυε ένας Βρετανός ζωγράφος του 18ου αιώνα ονόματι Γουίλιαμ Μπλέικ. Ακόμα κι αν δεν διαθέτεις το χάρισμα για να εμπνεύσεις και να εμπνευστείς, μπορείς σίγουρα να βρεις τον δρόμο σου προς την κορυφή, μέσα από το κίνητρο της απαξίωσης.

Κι αν μη τι άλλο, στον καλλιτεχνικό κόσμο, πολλοί έφτασαν να αμφισβητούνται στο ζενίθ της πρωτογενούς δημιουργίας τους, σαν να επρόκειτο για κάθε λογής ποιητές της σειράς, προτού το πλήρωμα του χρόνου αποδείξει ότι η κοινή γνώμη διαψεύστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Στο ποδοσφαιρικό τοπίο της δεύτερης χιλιετίας, σε αυτό που έμελλε να στιγματιστεί από ένα άνευ προηγουμένου δίπολο, καραδοκεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε καταραμένος «ποιητής», ο παίκτης που πιθανόν να καθόταν στο «θρόνο» αν αυτός δεν ήταν δια παντός ρεζερβέ από τις εναλλαγές των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Καρίμ Μπενζεμά, ο υποτιμημένος στράικερ, που δεν σταματά να αποδεικνύει πόσο έξω μπορεί να πέφτει διαρκώς ο μαζικός νους των ποδοσφαιρικών fans, από τις περιόδους της μεγάλης αμφισβήτησης ως το παρόν, στο οποίο μεγαλουργεί και υπενθυμίζει σε όλους την αξία του, κάνει ουσιαστικά την ίδια δουλειά ανελλιπώς. Χωρίς διαλείμματα, καταθέτει ψήγματα μιας εκλεπτυσμένης επιθετικής φιγούρας, μακριά από βεντετισμούς και εγωιστικές συμπεριφορές. Αλλά ακόμα κι αν καλείται να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, είναι ικανός να φέρει την αποστολή εις πέρας.

Με τα δύο του γκολ κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Γάλλος φορ έφτασε τα επτά σε τέσσερα παιχνίδια στο φετινό Champions League, τα 14 σε σύνολο 17 ματς στη σεζόν, με τον καλύτερο μέσο όρο της καριέρας του (0,75 ανά αγώνα). Αναδεικνύοντας αβίαστα πόση σημασία έχει για την ξεθωριασμένη φετινή έκδοση της «βασίλισσας». Όχι μόνο στα... ασήμαντα παιχνίδια, επιχείρημα που πολλοί επικριτές του χρησιμοποιούν για να του προσάψουν την «στάμπα» του λίγου ή του υπερτιμημένου.

Από την σκιά του Κριστιάνο, στο προσκήνιο της Ρεάλ

Φυσικά, αυτή δεν είναι η μοναδική κατηγορία που έχει συνοδεύσει τον Μπενζεμά από τότε που βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο. Όσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο μονοπωλούσε προσοχή, ενδιαφέρον και μίντια με το παραμικρό του κατόρθωμα, ο ίδιος στοχοποιούνταν επειδή ήξερε με ποιον τρόπο θα βοηθούσε περισσότερο την ομάδα του, δίνοντας τα ηνία στον πιο ισχυρό επιφανεικά ψυχισμό της ομάδας των Μαδριλένων.

Τα χρόνια που έμεινε στο περιθώριο ελέω CR7, όμως, πέρασαν ανεπιστρεπτί όταν ο Πορτογάλος σούπερ σταρ μεταγράφηκε στην Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2018. Κι έκτοτε, ο Μπενζεμά έχει αναλάβει επί προσωπικού την ηγεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ρεάλ, ξορκίζοντας το φάντασμα του άλλοτε συμπαίκτη του.

Το κοντέρ πλέον, είναι σταματημένο στα 44 γκολ σε 70 ματς, από την ημέρα άφιξης του Κριστιάνο στο Τορίνο. Ο Μπενζεμά δεν είναι απλά ένα από τα πρόσωπα της νέας «βιτρίνας», είναι η «βιτρίνα», στην πλούσια μπουτίκ του Φλορεντίνο Πέρεθ, παίρνοντας στις πλάτες του όλο το βάρος μιας γραμμής κρούσης, η οποία έχει πληγεί από τραυματισμένους παίκτες, wonderkids που δυσκολεύονται, γυάλινους και απεχθείς, πλέον, προς το κοινό αστέρες (Μπέιλ). Εκείνος, όμως, είναι η μοναδική σταθερά, με τη συνέπεια που ουδέποτε έλλειψε από το ρεπερτόριο του.

Μετά τους Μέσι – Ρονάλντο, οι αριθμοί δείχνουν Μπενζεμά

Το «Συνεπώς» όμως, είναι μια λέξη που ένας ποιητής δεν πρέπει να γνωρίζει. Γιατί δεν τον ενδιαφέρει, δεν είναι αυτοσκοπός. Κι όμως, στην περίπτωση του 32χρονου Μπενζεμά, είναι στοιχείο που δρα υποστηρικτικά στην αριθμητική απεικόνιση των επιτευγμάτων του. Ψάχνοντας τα ξόρκια να σπάσει την κατάρα της συνύπαρξης από την αρχή της καριέρας του με τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, βρήκε την λύτρωση αποδεχόμενος ότι το σπουδαιότερο που μπορεί να γίνει, είναι ο πρώτος κατά σειρά ακόλουθος τους, ο καλύτερος 3ος της γενιάς του. Εν προκειμένω, της σύγχρονης εποχής. Και δείχνει ότι το καταφέρνει.

Μετά τους άπιαστους υποψήφιους GOAT, που έχουν ξεφύγει με 127 (Κριστιάνο) και 123 τέρματα (Μέσι), ο Μπενζεμά πλησιάζει τον killer της προηγούμενης από αυτόν γενιάς, τον Ραούλ Γκονζάλεθ, σε μια άτυπη διαδοχή των ιερών τοτέμ στη θέση των φορ, που κόσμησαν την Ρεάλ Μαδρίτης και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Με τα δύο του γκολ απέναντι στην Παρί, ο Μπενζεμά έφτασε τα 64 γκολ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με τον Ισπανό να μετρά 71 και είναι θέμα χρόνου ώστε ο Γάλλος να πλασαριστεί στην θέση που του αναλογεί.

Ο καλύτερος Γάλλος της εποχής του, αδικημένος από την ίδια του τη χώρα

Κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, επίσης, ο Μπενζεμά έγινε ο δεύτερος Γάλλος παίκτης που συμπληρώνει 100 συμμετοχές σε επίπεδο Champions League και σύντομα, ίσως στη διάρκεια της φετινής περιόδου, θα γίνει ο πρώτος, αφού το εμπόδιο του Πατρίς Εβρά με 103 μόνο απροσπέλαστο δεν φαντάζει.

Πόσο ειρωνικό, άραγε, το ότι συμπλήρωσε αυτό το σημαντικό ορόσημο απέναντι στους πρωτευουσιάνους της ίδιας του της χώρας, η οποία τον αρνήθηκε βλοσυρά, με μεγαλύτερη έμφαση από όση επέδειξε ο πιο φανατικός hater του. Διότι όσα χρόνια του πήρε να σκαρφαλώσει σε αυτήν την κορυφή, στο μεσοδιάστημα είχε χάσει την ευκαιρία να χριστεί ανάλογα κορυφαίος και στην ιστορία των «τρικολόρ». Η Γαλλία τον ξέγραψε μετά το σκάνδαλο με την υπόθεση εκβιασμού του Ματιέ Βαλμπουενά, όμως, εκείνος συνέχισε το διάβα του, αυστηρά σε συλλογικό επίπεδο, για να ποιήσει μοναδικά, με τρόπο που αποδεικνύεται ευεργετικός για το ποδόσφαιρο της απερχόμενης δεκαετίας.

⚽???? ¡GRANDE @Benzema! #RMUCL | #HalaMadrid pic.twitter.com/5rYviZ9qyC

— Real Madrid C.F.⚽ (@realmadrid) 26 Νοεμβρίου 2019

Σε ανάγνωση των κατοπινών καιρών, η Ρεάλ Μαδρίτης, αντίθετα με όσους παραλογισμούς έχουν διατρέξει τις αποφάσεις της ως οργανισμού, έχει στηρίξει τον Γάλλο άσο, διατηρώντας τον στις τάξεις της, στα κάτω του και στα πάνω του. Χωρίς υπερβολή, ο Μπενζεμά έχει την ευκαιρία να μείνει με τα μεγαλύτερα γράμματα στην σύγχρονη ιστορία της «βασίλισσας», από τη στιγμή που ο ίδιος είναι ο εαυτός του με τη φανέλα των «μερένχες» και η διοίκηση φαίνεται διατεθειμένη να του προσφέρει ανανέωση συμβολαίου ως το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρώνει το 36ο έτος της ηλικίας του και οι τίτλοι τέλους της ποδοσφαιρικής «ζωής» του θα πέφτουν, αργά αργά.

Πιστώνοντας του την αφοσίωση που έδειξε, ακόμα κι αν η ποίηση λογίζεται ως μια θρησκεία που δεν προϋποθέτει πίστη. Ίσως, από εκείνο το σημείο, της απόσυρσης του από την ποδοσφαιρική τέχνη, να αναγνωριστεί το εύρος της συμβολής του, στην τρέχουσα γενιά που βιώνει τη δική της δύση.

Πηγή: gazzetta.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.