Η ιλαρά κάνει κακό στην υγεία μας με περισσότερους τρόπους απ’ όσους νομίζαμε

featured image

Η ιλαρά φαίνεται πως σβήνει τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος στα λοιμώδη νοσήματα, αφήνοντάς το σε εμβρυακή κατάσταση.

Και χωρίς να ξέρει τι πρέπει να κάνει, είναι πολύ πιο ευάλωτο σε άλλες επικίνδυνες παθήσεις, όπως η διφθερίτιδα, η ελονοσία, ακόμα και η γρίπη.

Αυτό μας λένε δύο νέες μελέτες για τις ευρύτερες επιπτώσεις της ιλαράς στη δημόσια υγεία, τονίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο κατά της ιλαράς έσωσε 21 εκατ. ανθρώπους μεταξύ 2000-2017.

«Για πρώτη φορά, είδαμε πως η ιλαρά επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε πρότερες καταστάσεις και το κάνει πιο εμβρυακό, περιορίζοντας έτσι το πόσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες μολύνσεις», λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science Immunology», βρήκε πως η ιλαρά μειώνει τα αντισώματα του οργανισμού και σε άλλους ιούς ακόμα και πέντε χρόνια μετά. Η ανοσοποιητική μνήμη των κυττάρων, μας λένε, που έχει φτιαχτεί κατά άλλων παθήσεων ήταν παρούσα πριν την ιλαρά και εξαφανίστηκε μετά.

Για «ανοσοποιητική αμνησία» κάνουν λόγο και καταλήγουν πως η ιλαρά μπορεί να αντιστρέψει ακόμα και τα οφέλη του εμβολιασμού κατά άλλων μολυσματικών νόσων.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Science», πως η ιλαρά εξαφάνισε από το 11-73% των προστατευτικών αντισωμάτων των παιδιών, κάνοντάς τα πρακτικά ανυπεράσπιστα, σαν βρέφη.Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.