Μηταράκης: Αυτός είναι ο στόχος του νέου συστήματος επικουρικής σύνταξης

featured image

Στο νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της 4ης ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων», που διοργανώθηκε από την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

«Το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, θα μετουσιώνει τις πάγιες και σταθερές θέσεις της κυβέρνησης για ένα ασφαλιστικό μοντέλο σύγχρονο και δίκαιο για όλους. Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προάγει την έννοια της ανταποδοτικότητας εισφορών και συντάξεων, ενώ θα διατηρεί και το κοινωνικό του πρόσημο», επισήμανε ο υπουργός.

Για να συμπληρώσει: «Ταυτοχρόνως, αυτό θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, θα αποκαθιστά τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ θα εισάγει και καινοτομίες», επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά.

Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, όπως είπε ο κ. Μηταράκης σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρίσκεται η προετοιμασία για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης.

«Μέχρι τώρα οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν αναφορικά με το συνταξιοδοτικό πλαίσιο, δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τα μακροχρόνια διαρθρωτικά και συστημικά προβλήματα του ισχύοντος συνταξιοδοτικού μοντέλου, η "αχίλλειος πτέρνα" του οποίου δεν είναι άλλη από τον αποκλειστικά αναδιανεμητικό του χαρακτήρα που καθιστά τη βιωσιμότητά του επισφαλή, απέναντι σε δύο παραμέτρους: το δημογραφικό και το δημοσιονομικό κίνδυνο», επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η επικουρική σύνταξη γίνεται αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική, με το κράτος να συνεχίζει να διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο και τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι στόχος της νέας επικουρικής είναι η δημιουργία ισχυρών ελληνικών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν, σε βάθος χρόνου, τα 100 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.newsbeast.grΔεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.