Χαρίτσης για συνταγματική αναθεώρηση: Η ΝΔ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία

featured image

«Δυστυχώς από την πλευρά της ΝΔ είδαμε μια προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας», είπε για τη συνταγματική αναθεώρηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ανέφερε ειδικότερα ότι «η πρωτοφανής εκλογή του ΠτΔ με λιγότερες από 151 ψήφους, υποβιβάζει τον θεσμικό και πολιτικό ρόλο του ΠτΔ σε αυτόν του απλού ‘"κομματάρχη″» και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μικροκομματικά παιχνίδια που αδικούν και τον νυν Πρόεδρο και το θεσμό».

Αντίθετα, προσέθεσε μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, «στοχεύσαμε στην εμβάθυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στην προστασία των κοινωνικών αγαθών που επλήγησαν στην περίοδο της κρίσης, αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους πολιτικούς θεσμούς». Προσέθεσε ότι επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86, «η οποία θα διασφάλιζε τη μη διαγραφή αδικημάτων υπουργών πριν από το 2015», όμως «δυστυχώς, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν τη διάταξη, στέλνοντας λανθασμένο σήμα στην κοινωνία».

Αναφερόμενος στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι θυσίες του ελληνικού λαού να αποδώσουν καρπούς και να βγούμε από τα μνημόνια. Ρυθμίσαμε μεσοπρόθεσμα το χρέος και διαμορφώσαμε καθαρό διάδρομο για την αποπληρωμή του τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, τόνισε «η ΝΔ αντί να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες παραμένει πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα. Προσφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και εισοδήματα και είναι φειδωλή απέναντι στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

«Με δύο λόγια, λιτότητα για τους πολλούς και παροχές για τους λίγους. Έτσι, καταρρέει και το αφήγημα ότι η ΝΔ θα στήριζε τη μεσαία τάξη», σχολίασε.

Επέκρινε δε τη ΝΔ ότι «δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πως, τελικά, «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη το 2020, πετιέται από την ΝΔ στον κάλαθο των αχρήστων».

Σχετικά με το προσφυγικό, δήλωσε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι κρίσιμη και τείνει να γίνει απάνθρωπη, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που επωμίζονται το φορτίο της φιλοξενίας εκ μέρους όλης της Ευρώπης». «Αυτή η κατάσταση», είπε, «οφείλεται μεν στις αυξημένες ροές αλλά και στην αδράνεια και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της κυβέρνησης» και «στη διπλή ρητορική που έχει υιοθετήσει η ΝΔ».

Πηγή: www.newsbeast.grΔεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.