«Απόρρητο σχέδιο για να πάρει πίσω η Τουρκία τους 8 στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα»

featured image

Σε μια σημαντική αποκάλυψη όσον αφορά την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γειτονική χώρα, προχώρησε η ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Μέσω απόρρητων εγγράφων που φέρνει στο φως της δημοσιότητας, το Μέσο αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα είχε σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η πρεσβεία στην Αθήνα είχε ενημερωθεί σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόθεση/εντολή, ενώ αναφέρεται ότι είχε συμφωνήσει και η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Nordic Monitor, στις 16:15 της 16ης Ιουλίου 2016, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Αεροπορία, προκειμένου να φέρουν εις πέρας ένα σχέδιο, με το οποίο θα επέστρεφε στη γειτονική χώρα το ελικόπτερο με τους οκτώ.

Βάσει των όσων αναφέρονται, οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφυγαν για να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις που μπορούσε να έχει αυτή η κίνησή τους, όπως η κακομεταχείριση και ο πιθανός θάνατος στα χέρια ανθρώπων του Τουρκικού Στρατού και της Αστυνομίας.

Το δημοσίευμα επικαλείται τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον -τότε- Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Όπως τονίζεται, παρόλο που αρχικά φάνηκε να υπήρξε πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, στη συνέχεια το τουρκικό στρατιωτικό σχέδιο «κόλλησε», όταν η Ελληνική Δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου.

Η εντολή επιβεβαιώνεται -όπως τονίζεται- και από ένα μήνυμα που δημοσίευσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter, στις 17:15 της 16ης Ιουλίου του 2016, στο οποίο ισχυριζόταν ότι είχε μιλήσει με τον Νίκο Κοτζιά στο τηλέφωνο και ισχυρίστηκε ότι ο Έλληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ θα επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Τουρκία.

Ωστόσο, παρόλο που φάνηκε ότι αρχικά υπήρξε κάποια πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους, τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, το σχέδιο για την επιστροφή των αξιωματικών αναβλήθηκε, όταν οι Αρχές της χώρας μας κατέγραψαν τις αιτήσεις ασύλου, μέσω των οποίων οι αιτούντες έθεσαν ως βασικό τους επιχείρημα τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που θα είχαν εάν επέστρεφαν πίσω.

Η Nordic Monitor επισημαίνει ότι, πολλοί αξιωματικοί στις τουρκικές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στρατιωτικών, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι καταγγελίες αυτές επαληθεύτηκαν τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σαν τη Διεθνή Αμνηστία και το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, μία ημέρα μετά την απόπειρα ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τρία και πλέον χρόνια. Οι ελληνικές Αρχές τους χορήγησαν άσυλο, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά την έκδοσή τους, καθώς τους θεωρεί είναι πραξικοπηματίες που έχουν σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αντιδρά ο Νίκος Κοτζιάς

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; μαλλον ομολογούν οτι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό», σχολιάζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς.

Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; μαλλον ομολογούν οτι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό

— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) November 13, 2019

Σε νεότερη ανάρτησή του αναφέρεται στις δηλώσεις κύκλων του Νίκου Δένδια, ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται» και σημειώνει: «Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας».

Κύκλοι Δένδια: Δεν διανοούμαστε πως μπορεί να έχουν συμβεί όσα καταγγέλλονται

«H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Σχετικά με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, οι κύκλοι του υπουργού Νίκου Δένδια σημειώνουν: «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται». Επίσης, διαμηνύουν πως γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.