Τζον Φέτερμαν: «Να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία» - Ο φιλέλληνας που εκτόπισε τον Τούρκο αντίπαλο του

featured image

Υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και πάλι σε μουσείο τάχθηκε ο Τζον Φέτερμαν, που στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ κέρδισε την έδρα στη Γερουσία για την Πενσιλβάνια, υπερισχύοντας του Τούρκου «τηλεγιατρού» Μεχμέτ Οζ, στενού φίλου του Ερντογάν.

Ο Τζον Φέτερμαν δεσμεύθηκε ότι ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ «θα υποστηρίξει τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων», ενώ αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, είπε ότι πιστεύει πως η Τουρκία πρέπει να την μετατρέψει ξανά σε μουσείο. Την ίδια ώρα, η ελληνική και η αρμενική ομογένεια των ΗΠΑ πανηγυρίζει για την «συντριβή» του Οζ στην εκλογική μάχη, έχοντας συμμαχήσει και προεκλογικά για να ανακόψουν την πορεία του Τούρκου υποψήφιου προς τη Γερουσία.

Για τον νικητή Φέτερμαν, η Τουρκία είναι μια χώρα που τον «ανησυχεί ιδιαίτερα» όπως έχει δηλώσει, εξαιτίας τνω περιορισμών που θέτει η κυβέρνησή της στην θρησκευτική ελευθερία της «κεφαλής της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των περισσότερων από 300 εκατ. Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως».
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή του:

«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο εμένα όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τη μάχη της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια, επικρατώντας έναντι του τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ, εξασφαλίζοντας το 50,7% των ψήφων. Ο πρώην «πιο κουλ δήμαρχος των ΗΠΑ» Τζον Φέτερμαν γεννήθηκε το 1969 στην Πενσιλβάνια σε μια μεσοαστική οικογένεια και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του «χωρίς δυσκολίες», όπως έχει και ο ίδιος παραδεχθεί. Σπούδασε χρηματοοικονομικά στο Κολλέγιο Ολμπράιτ στην Πενσυλβάνια, λαμβάνοντας πτυχίο το 1991 και έπειτα προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και τη δημόσια πολιτική, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1999.

Από το 2001, ο Φέτερμαν είχε μετακομίσει στο Μπράντοκ της Πενσιλβάνια, μια «λαϊκή» περιοχή στα προάστια του Πίτσμπεργκ, όπου βοήθησε πολλούς νέους με οικονομικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το 2005, ο «κουλ» και αντισυμβατικός Φέτερμαν, με ύψος 2,03 μέτρων και ένα σώμα γεμάτο τατουάζ, εξελέγη δήμαρχος του Μπράντοκ.

Κατά τη δεκατετραετή δημαρχία του, ο Φέτερμαν κατάφερε να δημιουργήσει κοινοτικά κέντρα, να επιδιορθώσει και να αναπτύξει τα κατεστραμμένα κτήρια της πόλης, να προσφέρει δωρεάν κατοικίες προς ενοικίαση, να ενεργοποιήσει την οικονομία της, να δημιουργήσει προγράμματα που προωθούν την εκπαίδευση και τις τέχνες, προσελκύοντας νέους καλλιτέχνες από όλη τη χώρα, καθώς και να αναπτύξει μια πρωτότυπη βιολογική αγροτική μονάδα στην περιοχή.

Ο Φέτερμαν τράβηξε την προσοχή σε πανεθνικό επίπεδο, όταν υλοποίησε την υπόσχεσή του ότι για κάθε δολοφονία που θα συμβαίνει στο Μπράντοκ, θα κάνει τατουάζ με τον αντίστοιχο ταχυδρομικό κώδικα – όπως επίσης και όταν αγόρασε μια παλιά αποθήκη αξίας 2.000$, στην οποία μετακόμισε. Το 2010, συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον ουρανοξύστη «U.S. Steel Tower», διαμαρτυρόμενος για το αμφιλεγόμενο επικείμενο κλείσιμο ενός νοσοκομείου στο Πίτσμπεργκ.

Το 2016, ο Φέτερμαν απέτυχε – κυρίως λόγω έλλειψης κεφαλαίου – να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για να «κατέβει» ως υποψήφιος γερουσιαστής στην Πενσιλβάνια, αλλά το 2018 κατάφερε να εκλεγεί αντικυβερνήτης στην πολιτεία της καταγωγής του.

Μεχμέτ Οζ

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ο Φέτερμαν εκλέγεται στη Γερουσία των ΗΠΑ επικρατώντας επί του τουρκικής καταγωγής «τηλεγιατρού» Μεχμέτ Οζ.

Ο «dr. Oz» από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι γνωστό πως διατηρεί στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια συνέντευξη σε τουρκόγλωσσο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Οζ ομολόγησε πως είχε συναντήσει «τον ηγέτη μας στην Τουρκία» για να συζητήσουν «πώς μπορώ να βοηθήσω την Τουρκία, ως εκπρόσωπος». Ο Μεχμέτ Οζ έχασε τις εκλογές για τη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική του καμπάνια ήταν μια από τις πιο δαπανηρές στην ιστορία.Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.