Ετοιμαστείτε! «Αναμένουμε μεγάλο κύμα γρίπης κοντά στα Χριστούγεννα»

featured image


Για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε φέτος με την πανσπερμία των ιών και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι τα «θύματα» αυτής της πανσπερμίας ιών είναι κυρίως τα παιδιά, τα οποία μεταφέρουν τις ιώσεις στο σπίτι από τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνέπεια να αρρωσταίνουν στη συνέχεια και μεγαλύτεροι άνθρωποι.

Όπως εξήγησε, πολλοί από αυτούς είναι ευάλωτοι λόγω φαρμάκων ή παθήσεων ή ηλικίας, γι’αυτό και «όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο» επεσήμανε ο καθηγητής.

Τόνισε, δε, ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μια πολύ καλή στιγμή για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά επανέλαβε πως το απόλυτο μέτρο προστασίας από τους αναπνευστικούς ιούς είναι η μάσκα και η σωστή αντισηψία των χεριών.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να επαναφέρουμε τη μάσκα με πρόσταγμα. Αλλά οι πιο ευάλωτοι από εμάς και οι ηλικιωμένοι, καλό θα είναι να τη φοράμε όπου και όποτε αισθανθούμε ότι είμαστε ανασφαλείς, σε μέρη με συγχρωτισμό, σε χώρους όπου συναθροίζονται άνθρωποι, στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας», είπε ο κ. Τζανάκης.Το εμβόλιο της γρίπης

Αναφερόμενος και πάλι στη σημασία του εμβολιασμού κατά της γρίπης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε πως «υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Δεν είναι αυτή την οποία επιτύχαμε άλλα χρόνια και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε μια εμβολιαστική κόπωση που έχει υποστεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι δηλαδή ακούν εμβόλιο και δεν αισθάνονται καλά, δεν θέλουν να τα κάνουν εξαιτίας ακριβώς των επανειλημμένων εμβολιασμών του κορωνοϊού».

Όπως τόνισε «αυτή την στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό που αφορά στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους. Ο κορωνοϊός προκαλεί μία ήπια νόσο αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές το ανακαλύπτουμε και τυχαία κλπ. Όμως με τη γρίπη μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ βαρύτερα. Επομένως, αν μία σε μία περιοχή σε μία κοινωνική δραστηριότητα, όπως είναι τα σχολεία σε μια περιοχή υπάρξει μια τέτοια επιδημιολογική επιβάρυνση, θα πρέπει όλα αυτά τα μέτρα να είναι υπόψιν μας και να τα χρησιμοποιούμε ώστε να μην αφήνουμε τα πράγματα να γίνουν ανεξέλεγκτα», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.