Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τα δεδομένα για τα τρία νεκρά κορίτσια στην Πάτρα

featured image

«Τρεις φορές τυχαίοι αιφνίδιοι θάνατοι, μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να συμβεί», είπε μεταξύ άλλων ο γενετισής Κωνσταντίνος Πάγκαλος

«Φως» στην υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών από την Πάτρα, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, καλούνται να ρίξουν επιστήμονες που αναλύουν όλα τα δεδομένα για τους ανεξήγητους θανάτους των κοριτσιών.

Το βράδυ της Παρασκευής και εν μέσω έντονων αμφιβολιών και κατηγοριών οι γονείς της έξι μηνών Ίριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και της 9χρονης Τζωρτζίνας μίλησαν στην εκομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ». Ο Μάνος Δασκαλάκης και η Ρούλα Πισπιρίγκου δηλώνουν αγανακτισμένοι για όσα ακούγονται εναντίον τους.

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Υποκλίθηκε μέχρι και ο Φερεντίνος: Η πιο όμορφη και εντυπωσιακή παίκτρια που πέρασε ποτέ από το Deal

Την ίδια ώρα, δύο ιατροδικαστές και ένας γενετιστής αναλύουν όλα τα δεδομένα προκειμένου να λύσουν το μυστήριο των θανάτων των τριών κοριτσιών μέσα σε διάστημα τριών ετών. 

Και τα τρία περιστατικά διερευνώνται από την αρχή

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» του Mega, μίλησε σχετικά ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης. «Είχε προηγηθεί μήνυση της οικογένειας για τα αίτια του θανάτου του πρώτου παιδιού. Ελήφθησαν κάποια στοιχεία υπόψιν, και από όλα τα στοιχεία προκύπτει για το πρώτο παιδί ότι δεν εμπλέκονται γιατροί στο θάνατό του. Η νοσηλεία και ό,τι περιλάμβανε δεν έχει σχέση με το θάνατο της Μαλένας. Με μέριμνα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών που ερευνά τον τρίτο θάνατο, θα μάθουμε πώς συσχετίζονται οι τρεις θάνατοι. Αυτή τη στιγμή και τα τρία περιστατικά διερευνώνται από την αρχή», σημείωσε ο κ. Τσαντίρης.

«Το βέβαιο είναι ότι για τον πρώτο αιφνίδιο θάνατο που επήλθε κατά τη νοσηλεία του παιδιού, δεν ευθύνεται κάποιος ιατρικός χειρισμός. Αυτή τη στιγμή τρέχουν οι επανεξετάσεις και η σύγκριση των δειγμάτων. Έχουν προχωρήσει οι εργαστηριακές αναλύσεις και πάντα φέρνουν ένα αποτέλεσμα. Θα δούμε τι μπορούμε να αποκλείσουμε, θα ξεκινήσουμε με το γενετικό έλεγχο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι σε αυτή την οικογένεια. Θα οδηγηθούμε σε μια ασφαλή διάγνωση. Περιμένουμε τα νέα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Από το 2021 είχαμε πει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, δεν ξέρω αν έχουν ολοκληρωθεί, θεωρώ ότι τώρα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών θα ολοκληρώσει γρήγορα τον έλεγχο. Δεν υπάρχει θέμα εκταφής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, που νεκροτόμησε την 9χρονη Τζωρτζίνα, που άφησε την τελευταία της πνοή τον Ιανουάριο του 2022, μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», τόνισε πως η ανακοπή καρδιάς είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του θανάτου.


«Θα σου γ@@μ@σ@» – Η Μπάστα όρμηξε στον Κουτσαβάκη και φώναζε έξαλλη

«Είναι απροσδιόριστη η αιτία θανάτου της. Δεν υπάρχει μία σαφής εικόνα στο που μπορεί να οφείλεται. Η καρδιακή ανακοπή είναι ένας όρος άτυπος. Επόμενο είναι να σταματήσει η καρδιά να λειτουργεί. Δεν μπορούμε να πούμε ότι σώνει και καλά είναι καρδιογενής η αιτιολογία θανάτου. Μπορεί να είναι και από άλλα αίτια, τα οποία δε γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Από τη νεκροτομή μακροσκοπικά δε βρέθηκε κάτι, αναμένουμε τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Τα δύο παιδιά είχαν διαφορετική αιτία. Το ένα είχε λευχαιμία, το άλλο είχε πρόβλημα στην καρδούλα του. Δεν είναι για να πάμε προς το γενετικό. Για να το πηγαίναμε προς το γενετικό έπρεπε και τα τρία παιδιά να μας βγουν με την ίδια αιτία. Με κάποια προδιάθεση μάλλον», είπε χαρακτηριστικά.

«Τρεις φορές τυχαίοι αιφνίδιοι θάνατοι, δύσκολο να συμβεί»

Φανερά προβληματισμένος αλλά και ξεκάθαρος παρουσιάστηκε ο γενετισής Κωνσταντίνος Πάγκαλος, ο οποίος μιλώντας στο Mega για την σπάνια υπόθεση των τριών κοριτσιών παραδέχτηκε πως τρεις φορές τυχαίοι αιφνίδιοι θάνατοι είναι δύσκολο να συμβούν.

«Είναι μια πολύ παράξενη ιστορία και για εμάς τους κλινικούς γενετιστές. Δεν είμαι ενήμερος των ιατρικών φακέλων των παιδιών, δεν ξέρω το ιστορικό τους. Ο αιφνίδιος θάνατος είναι συχνός και οφείλεται σε πολλούς λόγους, οι μισοί είναι γενετικοί λόγοι, και οι άλλοι μισοί κάποιο εξωγενές αίτιο. Γενετικοί λόγοι είναι το να υπάρχει αλλαγή σε ένα γονίδιο που συμβαίνει αιφνιδίως σε κάποιο άτομο, ή κληρονομείται. Τρεις φορές τυχαίοι αιφνίδιοι θάνατοι, μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να συμβεί», ανέφερε σχετικά ο κ. Πάγκαλος.

«Εφόσον είναι γενετικό, θα έπρεπε μετά το πρώτο περιστατικό να εξεταστούν το DNA του παιδιού και των δύο γονέων με στόχο να αποκαλύψουμε μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που γίνεται παθολογικό και εξαιτίας του έχουμε τον αιφνίδιο θάνατο. Δεν είναι εύκολο πάντα να βρούμε τη μετάλλαξη, υπάρχουν πολλά γονίδια που εμπλέκονται. Με διαφορετικά παθολογικά αίτια θανάτου στα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να ευθύνεται το ίδιο γονίδιο. Είναι αναγκαίο να σκαναριστεί όλο το γονιδίωμα, αυτό έπρεπε να είχε γίνει. Υπάρχουν πολλά γονίδια που εμπλέκονται σε αιφνίδιους θανάτους, δεν είναι ακόμα όλα γνωστά στους γενετιστές. Πρέπει να ολοκληρωθεί και η μελέτη των μη γενετικών αιτιών, και να μπουν όλα τα δεδομένα μαζί ώστε να βγει μια γνωμάτευση που θα εξηγήσει το γεγονός», πρόσθεσε.

[/expander_maker]Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑΔεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.