Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Ανάκαμψη 7,5% το 2021- Οι προσωρινές μειώσεις φόρων

featured image

Ανάπτυξη στα επίπεδα του 7,5% μέσα στο 2021 και πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 1% του ΑΕΠ θα προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 που καταθέτει σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το προσχέδιο θα έχει ένα βασικό σενάριο το οποίο θα στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι το 2021 θα ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που θα προκύψουν φέτος στο ΑΕΠ λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι η οικονομία θα μπορέσει να γυρίσει στα προ κορονοϊού επίπεδα το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν στηριχθεί στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8,2%. Για το 2021 θα προβλεφθεί ανάπτυξη πέριξ του 7,5% με την εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η εκτίμηση για σημαντικό ποσοστό ανάκαμψης θα στηριχτεί σε δύο βασικές παραδοχές:

1.            Ο τουρισμός θα ανακτήσει ένα σημαντικό τμήμα των φετινών απωλειών και ότι θα μπορέσει μέσα στο 2021 να φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου το 60% των εσόδων του 2019.

2.            Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισρεύσουν το επόμενο έτος  στην ελληνική οικονομία περίπου 5  δισ. ευρώ.


Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται τα προσωρινά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.

Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους, τα θέατρα  και στο τουριστικό πακέτο,  με κόστος 150 εκατ. ευρώ.

Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Αναστολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021 της καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας.

Το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα περίπου 11 δις ευρώ (ή περίπου 6% του ΑΕΠ) αλλά και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της τάξεως των 15-16 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.newsbeast.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.