Κραυγή απόγνωσης απο τα κομμωτήρια - «Λουκέτο» για ένα στα τρία κομμωτήρια

featured image

Ποιά είναι η εικόνα που δίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων και Κομμωτών Θεσσαλονίκης και περιχώρων

Δραματική είναι η κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, αφού η οικονομική κρίση, οι τιμές των πρώτων υλών που βλέπουν την ανιούσα και οι υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, έχουν προκαλέσει «βροχή» από λουκέτα!

Στην δίνη της κρίσης βρίσκονται και τα κομμωτήρια της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, το τελευταίο διάστημα έχουν δει τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ενώ φοβούνται ότι αυτό που θα ακολουθήσει τους χειμερινούς μήνες, δεν θα έχει προηγούμενο και ίσως ξεπεράσει ακόμα και το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος το διάστημα της πανδημίας,

Δεν είναι μόνο η μεγάλη αύξηση στους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν, όπως λένε, αλλά και η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η αβεβαιότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς πλέον πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν «πολυτέλεια» τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα κομμωτήρια και έχουν αραιώσει τις επισκέψεις τους.

«Είμαστε εξαρτημένοι από το ρεύμα και το αέριο»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων και Κομμωτών Θεσσαλονίκης και περιχώρων Παύλος Κολοβός, ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερους από 2.000 επαγγελματίες του κλάδου, «τα πράγματα είναι τραγικά δύσκολα στα κομμωτήρια και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά από τη στιγμή που ότι χρησιμοποιούμε χρειάζεται ρεύμα για να δουλέψει. Από το πιστολάκι μέχρι το ζεστό νερό, είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από το ρεύμα και το αέριο, για να μπορέσουμε να εργαστούμε».


Ο κ. Κολοβός αναφέρει ότι «ένα τεράστιο ποσοστό του κλάδου, το οποίο μπορεί να ξεπερνάει το 30%, έχει αναγκαστεί τους τελευταίους μήνες να βάλει «λουκέτο» στις επιχειρήσεις του, καθώς από τον κορωνοϊό και μετά πολύς κόσμος έφυγε και βολεύτηκε με υπηρεσίες κατ’ οίκον. Τώρα που ήρθε και η ενεργειακή κρίση, είναι το τελειωτικό χτύπημα για πάρα πολλά κομμωτήρια». Αναφερθείς στην μικρή αύξηση των τιμών που παρατηρείται σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, τονίζει ότι πολλοί επαγγελματίες αύξησαν περίπου δύο ευρώ το γυναικείο χτένισμα (πιστολάκι) καθώς διαπίστωσαν ότι διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.


«Κάποιος για παράδειγμα που έπαιρνε 10 ευρώ στο πιστολάκι, αναγκάστηκε ή θα αναγκαστεί να το πάει στα 12 ευρώ αφού κάθε μισή ώρα που χρειάζεται να δουλέψει το πιστολάκι, καίει 2.500w στο φουλ», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Μαύρη εργασία

Την ίδια ώρα διάχυτος είναι ο φόβος πως δημιουργείται ξανά πρόσφορο έδαφος για να «ανθίσει» η παραοικονομία και η μαύρη εργασία από τα οποία πλήττεται ο κλάδος πολλά χρόνια.

«Δεν ξέρουμε τι να πρώτο πολεμήσουμε καθώς έχουμε να κάνουμε και με τα παράνομα κομμωτήρια που είναι πολλά στη Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι η Ένωση αριθμεί περί τα 2.000 μέλη στο νομό Θεσσαλονίκης, αλλά περίπου άλλοι τόσοι είναι οι κομμωτές-κομμώτριες που δουλεύουν με “βαλιτσάκι”. Όσο ο κόσμος βλέπει ότι τα πράγματα να «αγριεύουν», τόσο θα «ανθίζουν» τα «βαλιτσάκια» στα σπίτια, αφού θα συνεχίσει να αναζητά την πιο φθηνή υπηρεσία», σχολιάζει.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να «οργιάσει» ξανά η παραοικονομία και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί. Τα κομμωτήρια είναι η πιο «μαύρη» αγορά σε υπηρεσία που προσφέρεται στα σπίτια και τώρα δημιουργούνται ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες για αυτό. Στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη ξεκινήσει να κλείνουν πολλά κομμωτήρια και για να «γιατρευθεί» αυτή η κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει γενναία επιδότησή, ούτως ώστε οι επαγγελματίες να καταφέρουν να επιβιώσουν. Σκεφτείτε μόνο ότι το κόστος της ενέργεια διπλασιάστηκε και του αερίου τριπλασιάστηκε. Εμείς δεν μπορούμε να κόψουμε από πουθενά, είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από ρεύμα και αέριο. Πλέον αντιμετωπίζουμε σοβαρό ζήτημα επιβίωσης», καταλήγει ο κ. Κολοβός.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.