To Rolex των 85.000 ευρώ που βρέθηκε στην Αθήνα το είχαν κλέψει οι «Ροζ Πάνθηρες» από την Κοπεγχάγη το 2017

featured image

O Γιώργος Τσούκαλης μιλάει στην «Espresso» για τη «διαδρομή» των κλοπιμαίων και τις VIP δημοπρασίες

Επιστράφηκε στις Αρχές της Δανίας το πανάκριβο, ολόχρυσο Rolex με τα διαμάντια που βρέθηκε στα χέρια μιας γυναίκας από την Αλβανία, όταν εκείνη το πήγε για επισκευή στην τεχνική υποστήριξη της εταιρίας στην Αθήνα και «χτύπησε» ο σειριακός του αριθμός ότι είναι κλεμμένο.

  • Από τον Γιάννη Κωτσαλά

Οπως έγινε γνωστό αργότερα, το αξίας 85.000 ευρώ ρολόι, που κατασχέθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, είχαν αρπάξει μέλη της διαβόητης διεθνούς σπείρας «Ροζ Πάνθηρες» κατά τη διάρκεια μεγάλης ληστείας, που είχε γίνει σε κοσμηματοπωλείο στην Κοπεγχάγη τον Νοέμβριο του 2017.

Τη ληστεία είχαν διαπράξει τρεις κακοποιοί, οι οποίοι μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο ως πελάτες, αλλά ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού και σπρέι πιπεριού τούς υπαλλήλους και άρπαξαν περίπου 50 πανάκριβα ρολόγια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η 35χρονη Αλβανίδα δεν έχει καμία σχέση με τη ληστεία και ανέφερε ότι το ρολόι τής το πούλησε ένας ομοεθνής της στην Αλβανία σε εξευτελιστική τιμή. Οι «Ροζ Πάνθηρες» ήταν μόνιμος πονοκέφαλος της Interpol από το 1999 έως το 2015, όταν εκτιμάται ότι είχαν διαπράξει 380 ληστείες με λεία περίπου 330.000.000 ευρώ! Παρακλάδια τους έχουν αναπτυχθεί σε περίπου 35 χώρες, με τα αρχικά και ηγετικά μέλη να προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία και άλλες βαλκανικές χώρες. Εξελίχτηκαν σε ένα πολυδαίδαλο δίκτυο ληστών, που αριθμούσε εκατοντάδες μέλη, με ληστείες σε όλον τον κόσμο και λεία πανάκριβα κοσμήματα, ρολόγια και πολύτιμους λίθους.

Το 2018 η κυπριακή Αστυνομία συνέλαβε στη Σερβία έναν 37χρονο «Ροζ Πάνθηρα» που είχε πάρει μέρος σε τρεις μεγάλες ληστείες κοσμηματοπωλείων στην Πάφο, το 2012 και το 2013. Αλλά και στη χώρα μας έχουν γίνει ηχηρά χτυπήματα από τους «Ροζ Πάνθηρες». Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη ένας 45χρονος Σέρβος, ο οποίος μαζί με δύο συνεργούς του έκλεψαν από επιχείρηση στην Καστοριά γούνες αξίας 500.000 ευρώ.



Ο ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξηγεί στην «Espresso» πώς δρουν τα κυκλώματα που αναλαμβάνουν να φτάσουν τα πανάκριβα ρολόγια στους ενδιαφερομένους: «Τα περισσότερα κλεμμένα ρολόγια καταλήγουν στα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Η έρευνα που είχα κάνει μας είχε οδηγήσει στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και μέσα έχουν κοσμηματοπωλεία. Ενα από τα συγκροτήματα, μάλιστα, ανήκε σε Βούλγαρο πρώην αστέρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αν και τα καταστήματα είναι ξεχωριστές επιχειρήσεις. Εκεί ο ενδιαφερόμενος πήγαινε στα κοσμηματοπωλεία και ζητούσε ένα μεταχειρισμένο ρολόι γνωστού οίκου και το έπαιρνε με 30.000-35.000 ευρώ, αντί για 100.000, με πλαστές εγγυήσεις και σε άριστη κατάσταση, καθώς δεν είναι είδη καθημερινής χρήσης».

«Λόγω της κρίσης»

Εντυπωσιακή, όμως, είναι η προσωπική εμπειρία που είχε ο πολύπειρος ερευνητής, όταν βρέθηκε σε μια έκθεση πώλησης πανάκριβων μεταχειρισμένων ρολογιών για «λίγους» στο Μόναχο. «Η έκθεση γίνεται μία δύο φορές τον χρόνο, από Παρασκευή ως Κυριακή, σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία. Εκεί υπάρχουν δύο αίθουσες, αλλά στη μία, που είναι prive, για να μπεις πληρώνεις 500 ευρώ. Εκείνη τη βραδιά συλλέκτες βρίσκουν ρολόγια αξίας 1.000.000 ευρώ αντί 300.000 ευρώ, άλλα των 200.000 τα βρίσκεις 80.000 ευρώ. Οι περισσότεροι πελάτες είναι Ρώσοι. Μπροστά μου ένας αγόρασε ένα πανάκριβο Cartier με μπριγιάν για τη γυναίκα του και Vacheron Constantin για τον ίδιο 150.000 ευρώ σε μετρητά».

«Τα τελευταία χρόνια», όπως εξηγεί ο κ. Τσούκαλης, «λόγω της κρίσης αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αγοραπωλησίες ρολογιών αξίας, καθώς πωλούνταν – σε αντίθεση με τα χρυσαφικά, που πήγαιναν για λιώσιμο μέσω ενεχυροδανειστηρίων. Πολλοί, λοιπόν, που αγοράζουν τέτοια ρολόγια από τη μαύρη αγορά μπορεί άθελά τους να μπλέξουν σε περιπέτειες, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχουν τα παραστατικά να είναι νόμιμα» τονίζει ο ερευνητής.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.