Ο ιατροδικαστής προσδιορίζει την ώρα θανάτου της Ιριδας; Τι έκαναν Ρούλα και αδελφή τόση ώρα;

featured image

Σε αγενεσία φλεβόκομβου είχε αποδοθεί ο θάνατος της ίριδας με πολλά ερωτήματα πάντως να παραμένουν αναπάντητα, με τις αντιφάσεις μεταξύ των μαρτύρων να προβληματίζουν και την ακριβή ώρα θανάτου να παραμένει ακόμα και σήμερα μυστήριο.

«Τα πιο συχνά ευρήματα που ψάχνουμε για να μπορέσουμε να ορίσουμε την ώρα θανάτου είναι οι πτωματικές υποστάσεις, η μυϊκή ακαμψία και φυσικά η θερμοκρασία του σώματος» δήλωσε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.

Στην περίπτωση της μικρής Ίριδας όμως, δεν επιλήφθηκε ιατροδικαστής για να εκτιμήσει την ώρα θανάτου αλλά το ΕΚΑΒ το οποίο επιτόπου έκανε προσπάθειες ανάνηψης για να το σώσει.

«Εκείνη την ώρα θα κάναμε ιατροδικαστικό έλεγχο ή θα προσπαθούσαμε να σώσουμε μια ζωή; Αν έχει αρχίσει η σήψη ή υπάρχει νεκρική ακαμψία, που σημαίνει ότι είναι 4 – 5 ώρες που έχει πεθάνει ο άνθρωπος, τότε δεν το κάνουμε. Αλλά δεν είχαμε τέτοια σημάδια στο παιδί» δήλωσε μέλος του πληρώματος του ΕΚΑΒ.



Το γεγονός λοιπόν πως δεν υπήρχε ακαμψία στο βρέφος οδηγεί τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη στο συμπέρασμα πως η ώρα θανάτου του παιδιού τοποθετείται στα 60 λεπτά πριν από την έλευση του ασθενοφόρου, δηλαδή στις 10.30.

«Ένας γενικός κανόνας ορίζει πως η θερμοκρασία πέφτει 1 βαθμό ανά ώρα. Συνεπώς αν θεωρήσουμε ότι έχασε 1 βαθμό όταν ανέλαβε το ΕΚΑΒ, κρίνουμε ότι η ώρα θανάτου ήταν μία ώρα πριν την έλευση του ασθενοφόρου. Το ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι στις 11:30 οπότε οφείλουμε να τοποθετήσουμε τον θάνατο περί τις 10:30» εξηγεί ο ιατροδικαστής.

Αν η ώρα θανάτου τοποθετείται περί τις 10 και μισή, τρεις άνθρωποι -η Ρούλα, η αδελφή της, Δήμητρα και η μικρή Τζωρτζίνα- βρίσκονταν επί 1 ώρα στο ίδιο σπίτι με το νεκρό βρέφος. Ουδείς όμως δεν το αντιλήφθηκε.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.