Ο μεγάλος άγνωστος πίσω από τις γνωστότερες μπάλες του μπάσκετ

featured image

Η Spalding δεν χρειάζεται συστάσεις για τον λάτρη του μπάσκετ, αποτελώντας την επίσημη μπάλα του ΝΒΑ από το 1983. Το 2012 ήταν και η επίσημη μπάλα της Ευρωλίγκας.

Ο άνθρωπος που τα έφτιαξε όμως όλα αυτά παραμένει άγνωστος. Albert Spalding τον έλεγαν και ήταν άσος του… μπέιζμπολ!

Την εταιρία του την ίδρυσε το 1876 στο Σικάγο και άρχισε να φτιάχνει μπάλες για τα περισσότερα σπορ (μπέιζμπολ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ κ.λπ.), καθιερώνοντας μάλιστα σε αρκετά από αυτά και τα ίδια τα πρότυπα για τις μπάλες.

Η μπάλα μπέιζμπολ του Spalding υιοθετήθηκε από την αμερικανική ομοσπονδία από το 1880 και το συμβόλαιο κράτησε ως και το 1977.

Ο ίδιος ο Spalding γεννήθηκε το 1850 στο Ιλινόις και πριν γίνει πετυχημένος επιχειρηματίας, ήταν ένας ταλαντούχος παίκτης του μπέιζμπολ.


Ξεκίνησε την καριέρα του από το 1865 και ήταν ένας από τους καλύτερους pitchers του πρωταθλήματος. Όταν κρέμασε τα παπούτσια του το 1876, αγόρασε τα δικαιώματα για την κατασκευή της επίσημης μπάλας του μπέιζμπολ. Κάτι που έκανε για τα επόμενα 100 χρόνια.

Κάποια στιγμή άνοιξε και ένα μαγαζί με αθλητικά είδη, που θα μετατρεπόταν τελικά σε αλυσίδα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του, ο Spalding ήταν επίσης πρόεδρος της ομάδας μπέιζμπολ Chicago White Stockings από το 1882-1891, αλλάζοντας δραστικά το σπορ και μετατρέποντάς το στο αθλητικό καμάρι της Αμερικής.

Τα τελευταία του τα πέρασε ως πρέσβης καλής θελήσεως του μπέιζμπολ.

Όσο για τις μπάλες του μπάσκετ, έφτιαξε την πρώτη του το 1894 και βάσισε μάλιστα τον σχεδιασμό της στην μπάλα του μπέιζμπολ…

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.