Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ - Δυνατότητα να καταβληθεί το δώρο Πάσχα μαζί με το επίδομα αδείας

featured image

Το τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για τον κορονοϊό ανακοίνωσαν την Παρασκευή (20/03) οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης σημείωσε αρχικά στη δική του τοποθέτηση ότι, «τα νέα, θετικά δεδομένα που προέκυψαν από την επιτυχία της κυβέρνησης να ενταχθεί σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, μας δίνει τη δυνατότητα, πάντα προσεχτικά, υπεύθυνα και απόλυτα μελετημένα, να διευρύνουμε το δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής μας παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων».

Και εξήγησε: «Δυνατότητα της υποβολής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, για τους εργοδότες που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους.

Ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς της αναστολής της εργασιακής τους σύμβασης, γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζούμενη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού».

Συγκεκριμένα:

Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του κορονοϊού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και μόνο. Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες. Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών.


«Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις, για να αντέξουν το μπουγάζι που βρισκόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Ενώ σημείωσε:

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση είναι άκυρη. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα που έκανε χρήση του μέτρου με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Άρα, οι εργαζόμενοι που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη, ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι 30 Απριλίου 2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ΕΡΓΑΝΗ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το ποσό των 800 ευρώ α είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν υπό αναστολή στην ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενούς του. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους στην ΕΡΓΑΝΗ, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

για να επισημάνει: «Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να δηλώσει ηλεκτρονικά ότι έχει ανασταλεί η σύμβασή του».

«Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 800 ευρώ, είναι και όσοι έμειναν χωρίς εργασία από 1/3», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Τέλος, σημείωσε: «Το δώρο του Πάσχα, για να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις, τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να το καταβάλουν στο σύνολό του το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Βρούτση:

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.