Μάσκες ΚΝ95: Το απλό κόλπο για να τις επαναχρησιμοποιήσετε – Η οδηγία που δίνουν οι ειδικοί

featured image

Οι μάσκες ΚΝ95 προστατεύουν περισσότερο από τις υπόλοιπες μάσκες, σύμφωνα με έρευνες των ειδικών, την ίδια στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον έχει ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα.

Όπως αναφέρει η USA Today, οι υφασμάτινες μάσκες έχουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων μέσα στα οποία περιέχεται ο κορωνοϊός, καθώς, επίσης, έχουν κενά στο ύψος των μάγουλων, αλλά και κάτω από τα μάτια, με αποτέλεσμα να περνούν ευκολότερα τα σταγονίδια.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως αρκετές χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Τσεχία, έχουν κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας ΚΝ95.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 «Κάντε καμία δημοσιογραφία της προκοπής! – Μετά λέτε «γιατί λένε Μητσοτάκη γαμ…»»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 «Η Σπυροπούλου τι δουλειά έχει στην τηλεόραση; Με κάνει και ντρέπομαι»

«Οι KN95 έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Ακόμη έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Από την άλλη πλευρά, οι μάσκες N95 έχουν φτιαχτεί από πολυπροπυλένιο. Πρόκειται για ένα υλικό που περνά από μια διαδικασία που λιώνει και “σπρώχνεται” σε τρύπες μικρής διαμέτρου, έτσι ώστε να μετατρέπεται σε μικροσκοπικές ίνες που δένονται μεταξύ τους», επισημαίνει η USA Today.


Οι συγκεκριμένες ίνες ακολούθως φορτίζονται, περνώντας από μια συσκευή που παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Το φορτίο αυτό τις κάνει 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να “πιάνουν” σωματίδια».

Οι ΚΝ95 δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα καθώς και το σαγόνι, ενώ αν χρησιμοποιηθούν σωστά φιλτράρουν έως το 95% των σωματιδίων στον αέρα, ενώ κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να φιλτράρουν τις δικές μας εκπνοές, ώστε να προστατεύουμε τους άλλους.

Πως μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν οι μάσκες ΚΝ95 για να προστατέψουν από την Όμικρον

Το κόστος που έχουν οι μάσκες ΚΝ95 είναι μεγαλύτερο από το κόστος των χειρουργικών και των υφασμάτινων μασκών, γι’ αυτό πολλοί ρωτούν εάν ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η ΚΝ95 μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρά το γεγονός οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν», τονίζει η USA Today και παραπέμπει στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας και συγκεκριμένα όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών KN95 στα αμερικανικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται πως ο CDC είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει με ασφάλεια η επαναχρησιμοποίηση της ΚΝ95. Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδηγία πλέον δεν υφίσταται, καθώς στα νοσοκομεία υπάρχει επάρκεια μασκών.

Για να γίνει ασφαλής χρησιμοποίηση των μασκών ΚΝ95 πρέπει:

– έπειτα από τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.

– κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.

– Πλύνετε καλά τα χέρια σας.

– Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.

– Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. [/expander_maker]
Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑΔεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.