8 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πραγματικά έξυπνος

featured image

Οι ενδείξεις που «φωνάζουν» ότι κάποιος έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης και χωρίς να το προσπαθεί, καταλήγει να είναι ο πιο έξυπνος της παρέας.

Ποια είναι τελικά τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιο πραγματικά έξυπνο; Είναι η θέση, που έχει στη δουλειά του; Οι σπουδές, που έχει κάνει για να φτάσει εκεί; Οι αποφάσεις, που καλείται να πάρει καθημερινά; Ίσως είναι όλα αυτά, αλλά και τίποτε από τα παραπάνω.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κάποια μικρά «κομμάτια», κρυμμένα στη συμπεριφορά του κάθε ατόμου, τα οποία αν τα προσέξεις λίγο καλύτερα, μπορούν να «αποκαλύψουν» και να ξεχωρίσουν τους πραγματικά έξυπνους ανθρώπους εκεί έξω. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Είσαι δημιουργικός


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Συμβαίνει ΤΩΡΑ – Χαροπαλεύει διασωληνωμένος ο Τράγκας στην Εντατική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Αγνώριστος ο Βασίλης Λεβέντης: Πήρε εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό μετά από 75 μέρες νοσηλείας

Σύμφωνα με την κλινική νευροψυχολόγο, Δρ. Katie Davis, η δημιουργικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι νοημοσύνης, επειδή απαιτεί σύνθετη σκέψη και ικανότητα να αλλάζεις «μοτίβα» και πρακτικές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα άτομα, που σκέφτονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους, «έξω από το κουτί».

Είσαι ακατάστατος

Έξυπνος

Όσο πιο ακατάστατος είσαι, τόσο πιο έξυπνος είσαι, σύμφωνα με την Kathleen Vohs από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Σε μια μελέτη της Vohs, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, πήραν μέρος δύο ομάδες, στις οποίες ζητήθηκε να επινοήσουν δημιουργικές χρήσεις για τα μπαλάκια του πινγκ-πονγκ. Η μία ομάδα δούλευε σε ένα ακατάστατο περιβάλλον, ενώ η άλλη σε ένα πλήρως τακτοποιημένο. Το αποτέλεσμα; Η ακατάστατη ομάδα συγκέντρωσε ουσιαστικά πιο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Είσαι περίεργος

Αν σου αρέσει να μαθαίνεις όλο και περισσότερα πράγματα, τόσο πιο έξυπνος θα γίνεις. Δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου διαπίστωσε ότι «το πώς οι άνθρωποι επενδύουν τον χρόνο τους» παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της νοημοσύνης τους. Μάλιστα, μια άλλη μελέτη στο Journal of Individual Differences έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ των ατόμων που είχαν υψηλή βαθμολογία στα τεστ IQ ως παιδιά και των ενηλίκων, που ήταν πιο περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Μιλάς στον εαυτό σου


Όχι, δεν είναι σημάδι ότι είσαι τρελός. Ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους Paloma Mari-Beffa και Alexander Kirkham του Πανεπιστημίου Bangor έδειξε ότι το να μιλάς δυνατά στον εαυτό σου βελτιώνει τον αυτοέλεγχό σου. Έδωσαν στους συμμετέχοντες της έρευνάς τους ένα σύνολο εργασιών και συνοδευτικές γραπτές οδηγίες, ζητώντας τους να διαβάσουν τις οδηγίες σιωπηλά ή δυνατά. Η συγκέντρωση και η απόδοση όσων διάβαζαν δυνατά ήταν πολύ καλύτερη.

Είσαι ΟΚ με το να μένεις μόνος σου

Εδώ δεν εννοούμε να μπορείς να νοικιάζεις ένα σπίτι μόνος σου, αλλά να αντέχεις να μένεις χωρίς κάποιον άλλο σε οποιοδήποτε χώρο για αρκετό χρόνο. Αν σου αρέσει, λοιπόν, η δική σου παρέα και δεν χρειάζεσαι συνεχώς να βρίσκεσαι με άλλους, αυτό είναι σημάδι ευφυΐας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της ικανοποίησης με το να είσαι μόνος και της ευφυΐας.

Έχεις χιούμορ

Έξυπνος

Σύμφωνα με μια μελέτη ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού το 2011, οι επαγγελματίες κωμικοί και οι άνθρωποι που έγραφαν αστείες λεζάντες κινουμένων σχεδίων είχαν υψηλότερη βαθμολογία στη λεκτική νοημοσύνη. Άρα το καλό χιούμορ είναι σημάδι εξυπνάδας.

Είσαι ανοιχτόμυαλος

Μια μελέτη ψυχολογίας του 2008 στο Πανεπιστήμιο Yale έδειξε ότι οι εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να παραμένουν ανοιχτόμυαλοι στις απόψεις των άλλων, χωρίς να διατυπώνουν τις δικές τους, μέχρι να ακούσουν πολλές και διαφορετικές πτυχές του θέματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευμετάβλητοι, κάθε άλλο. Απλώς είναι πιο πιθανό να περιμένουν, προκειμένου να είναι σίγουροι για τη γνώμη τους.

Δεν είσαι σίγουρος ότι είσαι πραγματικά έξυπνος

Οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν το φαινόμενο Dunning-Kruger, το οποίο λέει ότι οι άνθρωποι που είναι λιγότερο ικανοί ή ευφυείς υπερεκτιμούν συνεχώς τις νοητικές τους ικανότητες, ενώ οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση των ορίων τους. Και το να γνωρίζεις αυτά τα όρια σε κάνει επίσης πιο διψασμένο να μάθεις περισσότερα, με αποτέλεσμα να γίνεσαι εξυπνότερος. Όπως είπε και ο Σαίξπηρ, «Ο ανόητος θεωρεί τον εαυτό του σοφό, αλλά ο σοφός άνθρωπος ξέρει, ότι είναι ανόητος».

[/expander_maker]




Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.