Χαλάρωση του lockdown: Τι αναμένεται να ανοίξει πρώτα, διχασμένοι οι ειδικοί (vid)

featured image

Οι λοιμωξιολόγοι προσέρχονται διχασμένοι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου θα συζητηθεί η χαλάρωση του lockdown.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τη σταδιακή άρση του lockdown από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Φουρθιώτης – Τον πρόδωσε η καρδιά του

Σήμερα (18/3) το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για «ανοίγματα» αλλά για έξυπνα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως «βαλβίδες αποσυμπίεσης» στους πολίτες, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς και δεν μπορούν πλέον να τους τηρήσουν.

Αλλαγές στον κωδικό «6» Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και σπίτια.

Έτσι, αναμένεται τροποποίηση στον κωδικό «6» αλλά και η κατάργηση του περιορισμού των δύο χιλιομέτρων, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα δεν απέδωσαν, όπως θα έπρεπε.

Σύμμαχος των νέων, «έξυπνων» μέτρων θα είναι και τα τεστ για κορονοϊό (μοριακά ή rapid) που θα διενεργούνται μαζικά, όπως προανήγγειλε το υπουργείο Υγείας. Σκοπός είναι να εντοπίζονται πιθανά κρούσματα και να αποφεύγεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star.

Τι ανοίγει σε πρώτο στάδιο Με βάση τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προτείνουν το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων περιποίησης νυχιών και των ινστιτούτων αισθητικής από αυτήν τη Δευτέρα (22/3). Τα συγκεκριμένα καταστήματα έχουν αρχίσει ήδη να δέχονται κλήσεις για ραντεβού. Ανοιχτοί αναμένεται να είναι από τη Δευτέρα και οι αρχαιολογικοί χώροι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Μας γλεντάει η Θεοδωρίδου με τη δήλωση για τις πλαστικές – Καλή μου κοίτα πώς ήσουν;

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συνιστούν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να μετατεθεί η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα στις 9 το βράδυ, καθώς η μέρα μεγαλώνει, ενώ θα καταργηθεί ο χιλιομετρικός περιορισμός τόσο στον κωδικό «2» (για είδη πρώτης ανάγκης) όσο και στον κωδικό «6» (για άθληση).

Μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με SMS στο 13032. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο SMS θα έχει χρονικό περιορισμό τριών ωρών και θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μια φορά την ημέρα. Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα καταστήματα, δηλαδή με click away ή click in shop.

Άγνωστο παραμένει, επίσης, πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία και πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς οι ειδικοί ανησυχούν για διασπορά του ιού σε περιοχές που δεν είναι επιβαρυμένες.

Διχασμένοι οι ειδικοί για την άρση των περιορισμών Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η επαναλειτουργία των σχολείων και το θέμα της εστίασης έχει διχάσει τους ειδικούς, αρκετοί από τους οποίους φοβούνται ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού, σε περίπτωση πρόωρης άρσης των μέτρων.

«Θα πρέπει να δούμε τους όρους με τους οποίους μπορεί να ανοίξει η κοινωνία με ασφάλεια και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Εδώ τίθεται το θέμα του testing, δηλαδή πόσο οργανωμένα μπορεί να γίνει στον πληθυσμό και για επιδημιολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους έγκαιρης ανίχνευσης των κρουσμάτων» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο του Star.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής «θα πέσουν» στο τραπέζι τα πάντα, όπως η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων, η αντοχή του ΕΣΥ, ο δείκτης R0 και ο δείκτης θετικότητας.

Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψιν η κόπωση των πολιτών που θα πρέπει να εκτονωθεί με έξυπνους και στοχευμένους τρόπους, καθώς και η πίεση στην οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Κεραυνοί και βροντές στη βίλα του Ψυχικού! Η κρυφή συμφωνία του Πέτρου Φιλιππίδη με τη γυναίκα του

[/expander_maker]



[gs-fb-comments]

[fbcomments]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.