Η θεραπευτική συμμαχία γιατρού – ασθενούς προσφέρει απαραίτητη για την προφύλαξη και την αποκατάσταση της υγείας

featured image

Η κοινή λήψη αποφάσεων είναι μια προσέγγιση στην οποία ιατροί και ασθενείς μοιράζονται τα διαθέσιμα στοιχεία για να λάβουν από κοινού τις αποφάσεις για την θεραπεία. Η ορθοπαιδικός χειρουργός Τζώρτζη Παρασκευή μας εξηγεί.

Οι αποφάσεις από κοινού καθίστανται όλο και πιο σημαντικές στην πολιτική της περίθαλψης, καθώς κέντρο της προσοχής αποτελεί ο ίδιος ασθενής. Άλλωστε αυτός ο τρόπος επικοινωνίας βελτιώνει την προσήλωση του ασθενούς και την εμπιστοσύνη του στη θεραπεία.

Για να μπορέσει κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό, απαιτείται αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός. Ο ιατρός και ο ασθενής είναι ίσοι σε όλη αυτή τη διαδικασία, και συμβάλλουν ταυτόχρονα στην απόφαση, μεταφέροντας τη δική τους εμπειρία και γνώση στη συζήτηση. Δηλαδή, ο ιατρός συμβάλλει μέσω ιατρικών γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης και ο ασθενής προσθέτει γνώσεις και εμπειρίες μέσα από την προσωπική ζωή και τον κύκλο του.

Αρκετές φορές, οι ασθενείς χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν τις πληροφορίες που θα λάβουν πριν δεσμευτούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το μέλλον της υγείας τους είναι αβέβαιο. Άλλες φορές, αισθάνονται έκπληκτοι από την προσφορά επιλογών και αβέβαιοι για το τι μπορεί να είναι καλύτερο, ζητώντας καθοδηγήση.


Μέρος της δυσκολίας έγκειται στην τάση των ιατρών να χρησιμοποιούν γλώσσα που δεν είναι ξεκάθαρη στους ασθενείς, καθώς η ιατρική φρασεολογία μπορεί να είναι περίπλοκη. Γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας, οι επαγγελματίες του τομέα υγείας να είναι προσεκτικοί και να προσπαθούν να γίνονται απόλυτα κατανοητοί.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί επίσης και η σωστή ενημέρωση του ασθενούς με όσες πληροφορίες είναι απαραίτητες για να μπορέσει να συμβάλλει στην τελική απόφαση. Η υπερβολική πληροφόρηση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να μπερδέψει τον ασθενή, αντί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Να τονίσουμε πως:

Η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων μπορεί να βελτιώσει την τήρηση των θεραπευτικών αγωγών και των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Είναι σημαντικό ο ιατρός να εκφράζεται με τις λέξεις που θα χρησιμοποιούσαν οι ασθενείς και να λάβει υπόψη ότι, παρόλο που αυτό που λέει μπορεί να είναι απολύτως σαφές στον ίδιο, μπορεί να προκύψουν σημαντικές παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι αναμένεται από αυτούς όταν λαμβάνουν κοινές αποφάσεις.

Η θεραπευτική συμμαχία γιατρού – ασθενούς προσφέρει ικανοποίηση και στα δύο μέρη, καλλιεργεί  κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δημιουργεί ισχυρές δεσμεύσεις που αφορούν στην προφύλαξη και στην αποκατάσταση της υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες: osteohealth.gr

Πηγή: www.newsbeast.gr



[gs-fb-comments]





Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.