Κραουνάκης: «Όταν ένα καράβι βουλιάζει πρώτα φεύγουν τα ποντίκια, ύστερα οι που@@νες και τελευταίοι οι οπαδοί»

featured image

«Λάβρος» ο Σταμάτης Κραουνάκης για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του πολιτισμού, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού και, όπως λέει, τους φτύνει στα μούτρα, ενώ αναφέρεται και σε εκδικητικές ενέργειες εναντίον του.

«Είναι σαφές και ολοφάνερο. Δεν θέλουν ανοιχτό κανένα χώρο ανταλλαγής ιδεών μέσω της Τέχνης και μέσω και της εστίασης. Και δεν είναι πολιτικοί μόνο οι λόγοι. Είναι και λόγοι αληθινής και βαθύτατης αμορφωσιάς. Επίσης απανωτά ψεύδη. Έδωκε το ΥΠΠΟ κάποιες συνθήκες για να βγει μετά από μια βδομάδα ο πρωθυπουργός να τα κλείσει όλα .Έχω δικαίωμα να σκέφτομαι ότι είναι όλα προκανονισμένα.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Δεν τη θέλουνε την Τέχνη στα πόδια τους. Είναι αγκάθι», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο iEidiseis, με μια συνέντευξη που θα συζητηθεί λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του στο Mega.

«’Εχουν απολύτως πλέον εκτεθεί. Συν ότι πλακώνονται και μέσα. Θυμίζω τον Ντάριο Φο: Όταν ένα καράβι βουλιάζει πρώτα φεύγουν τα ποντίκια, ύστερα οι που@@νες και τελευταίοι οι οπαδοί, βρίζοντας τον Αρχηγό», αναφέρει, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα ξανατραγουδήσουμε μαζί του ζωντανά, απαντά: «Μόλις ταχτοποιηθούν οι λογαριασμοί των κυβερνήσεων με τις τράπεζες …και τις φαρμακευτικές. Στη μεγάλη και στη μικρότερη κλίμακα. Εννοώ τον σύμπαντα πλανήτη. Άλλωστε είναι ολοφάνερο ότι οι εντολές είναι παντού οι ίδιες. Και τα διαγγέλματα των κυβερνητών, copy paste».

Ο Σταμάτης Κραουνάκης προαναγγέλλει επίσης ότι αν τραβήξει η καραντίνα, θα γράψει μάλλον κάτι μεγαλύτερο από μερικά τραγούδια. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Φλερτάρω με δυο καλές ιδέες για σύνθετα θεάματα. Θα ξημερώσει, δε γίνεται», αναφέρει-και προσθέτει: «Και κάτι ακόμα: Να επιστραφούν τα χρωστίμια στις τράπεζες. Και ν΄ αφήσουν ήσυχα τα σπίτια του κοσμάκη!».

Ολόκληρη η συνέντευξή:

– Νέο λοκ ντάουν. Πάει και ο χειμώνας και για τους ανθρώπους του πολιτισμού;

-Άκουγα σήμερα κάποιον γιατρό από τους κυνηγημένους.

Έλεγε ότι το Λοκ Ντάουν είναι τυφλή άμυνα και χωρίς βεβαιότητες. Δεν δείξαμε απείθαρχοι. Ούτε κάποια περιστατικά που γενικεύθηκαν με αρκετή επίφαση κινδυνολογίας είναι κανόνας. Απλά τα κάνανε μπουρλότο. Ανοίξανε τα σύνορα και κυκλοφόραγαν στα μπάνια τους σαν να μην τρέχει τίποτα.

Χάθηκε η μπάλα και κάθε πιθανότητα σοβαρού σχεδιασμού.

Επίσης κι αυτή η γενίκευση, άνθρωποι του Πολιτισμού, εμένα μου ακούγεται κάπως.

Τα υψηλά αναστήματα ή σιωπούν ή τα σπάνε.

Υπάρχουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτοί είναι που μας ενδιαφέρουν πάνω απ΄ όλα: Οι μουσικοί, οι θεατρίνοι, οι σκηνοθέτες, οι σκηνογράφοι, οι φωτογράφοι, οι τεχνικοί. Όλη αυτή η μεγάλη οικογένεια που τη φτύνει η Κυβέρνηση στα μούτρα από τον Απρίλιο, εμπαίζεται κανονικά. Μπαλάκι Σταϊκούρα, Μενδώνη, Μαξίμου, Δήμος Αθηναίων και τούμπαλιν.

Στο μέσσεντζέρ μου με την Κωνσταντίνα τη Βούλγαρη μαζεύτηκαν οι πρώτες υπογραφές του κινήματος support artists. Το εξώδικό μου στο Δήμο για τη φορτηγάντζα ζήταγε τα επιδόματα των καλλιτεχνών.

Πιστεύω όσο μπούλινγκ και ν΄άφαγα ότι εξανάγκασα σε μια πρώτη κίνηση.

Από κει και μετά, εμπαιζόμεθα…

Μέχρι που μας κατηγόρησαν για διακίνηση μαύρου χρήματος και προχθές και για ψεκασμένο υπόκοσμο του διαδικτύου.

Τι να λέμε τώρα;

-Έχεις ακούσει κάποια μέτρα για το χώρο; Στη Θεσσαλονίκη μάθαμε πως οργανώνονται συσσίτια…

-Θα κάνουμε ότι μπορούμε. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και σε συνεχή υπόγεια δράση.

Το βασικότερο όλων είναι να λειτουργήσουν οι δουλειές.


Το καλοκαιρινό μας σετ που κράτησε μέχρι 31/10 στο Γκαζάρτε ήταν απόλυτα πετυχημένο, υπό συνθήκες άριστες με μέτρα, με αποστάσεις.

Παρ΄ όλα αυτά και σε αυτή τη δράση, αυτό το συστηματάκι ΥΠΠΟ, το μηδέν, μας κυνήγησε όπου μπορούσε…

Απειλήθηκε ένα σινεμά Την Κερατεα. Υποκινήθηκε μουλωχτά η ακύρωση του Καφέ του Νομισματικού Μουσείου. Η συναυλία στη Φιλοθέη ,στο Αιγάλεω και με παρέμβαση πολιτικού γραφείου οι τρεις μας στην Κρητη. Στο καπάκι μετά το πολύ πετυχημένο διήμερο μας στο Εν Μοσχάτω. Κλείσανε και το Εν Μοσχάτω για οχτώ πόντους διαφορά σε ένα τραπέζι στον πεζόδρομο για εκδίκηση που μας έδωσε στέγη και μεροκάματο.

Είναι σαφής τακτική του συγκεκριμένου τύπου να αδυνατίζει τον εχθρό οικονομικά. Είναι γνωστή οικογενειακή τους παράδοση αυτό.

– Τι μπορεί κατά τη γνώμη σου να γίνει;

-Πολλά με σχεδιασμό από το τέλος της προηγούμενης καραντίνας, πάρα πολλά.

Απλώς ριχτήκανε να κερδίσουν ψηφαλάκια για το πόσο θεές βγήκανε από την πρώτη φάση κι αμοληθήκανε για μπάνια. Επλήγησαν χώροι που επέδειξαν απόλυτη πειθαρχία και μηδενικά κρούσματα. Αν υπήρχε σχεδιασμός θα δουλεύανε όλοι και θα έλαμπε η Ελλάδα.

 

– Κάποιοι λένε πως ο χώρος του πολιτισμού έχει μπει στο «μάτι» της παρούσας κυβέρνησης. Είναι δυνατόν, όμως, να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

-Είναι σαφές και ολοφάνερο. Δεν θέλουν ανοιχτό κανένα χώρο ανταλλαγής ιδεών μέσω της Τέχνης και μέσω και της εστίασης.

Και δεν είναι πολιτικοί μόνο οι λόγοι. Είναι και λόγοι αληθινής και βαθύτατης αμορφωσιάς. Επίσης απανωτά ψεύδη. Έδωκε το ΥΠΠΟ κάποιες συνθήκες για να βγει μετά από μια βδομάδα ο πρωθυπουργός να τα κλείσει όλα .Έχω δικαίωμα να σκέφτομαι ότι είναι όλα προκανονισμένα.

Δεν τη θέλουνε την Τέχνη στα πόδια τους. Είναι αγκάθι.

Παρ΄ όλα αυτά έχουν απολύτως πλέον εκτεθεί. Συν ότι πλακώνονται και μέσα.

Θυμίζω τον Ντάριο Φο: Όταν ένα καράβι βουλιάζει πρώτα φεύγουν τα ποντίκια, ύστερα οι πουτάνες και τελευταίοι οι οπαδοί, βρίζοντας τον Αρχηγό.

– Η υπουργός Πολιτισμού σας έχει καλέσει να συζητήσετε;

-Εμένα; Όχι. Είμαι απέναντι απ την αρχή. Πλην μιας τύποις ευγενικής ανταλλαγής ή μέιλ για το Καφέ του Νομισματικού, όπου απέπεμψε οποιαδήποτε ευθύνη της… Είμαι εχθρός .

Φώναξα μέσα στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, στην κοπή της πίττας των εργαζομένων, καλεσμένος των Αρχαιολόγων: Μελίνα κατέβα να τους δείρεις.

Ήταν η κορυφαία στιγμή για να πάρει άδεια η ΕΔΕΜ. Αναγκαστήκανε να τη δώσουν.

Δεν θέλανε Κι ακολούθησαν κι άλλες τρικλοποδιές.

Κι ακόμα συνεχίζουν.

Όσο κι αν προσπάθησαν, τους έμειναν τα μανταλάκια στο χέρι.

Και νομίζω δεν ασχολείται ουδείς επί της ουσίας.

Η κυρία Παναγιωταρέα κάνει τον κυματοθραύστη και έμαθα με κάποιους τηλεφωνήθηκε. Δεν ξέρω κάτι άλλο.

-Συνολικότερα και με δεδομένες τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία το νέο λοκ ντάουν, αλλά και το γεγονός ότι το εμβόλιο αργεί, πότε εκτιμάς ότι θα ξανατραγουδήσουμε ζωντανά μαζί, στον ίδιο χώρο…

-Μόλις ταχτοποιηθούν οι λογαριασμοί των κυβερνήσεων με τις τράπεζες …και τις φαρμακευτικές. Στη μεγάλη και στη μικρότερη κλίμακα. Εννοώ τον σύμπαντα πλανήτη. Άλλωστε είναι ολοφάνερο ότι οι εντολές είναι παντού οι ίδιες. Και τα διαγγέλματα των κυβερνητών, κόπυ πέιστ.

-Μήπως τελικά θα περάσουμε και κρίση ψυχιατρικής με την αρρώστια αυτή;

-Η Μελίνα έλεγε, στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουμε, έχουμε φίλους. Αυτό για μένα είναι μια παρηγοριά.

– Ο Σταμάτης Κραουνάκης τι ετοιμάζει;

-Βγήκε η γιορτή στα σπίτια και βρίσκει ταχεία ανταπόκριση και αγκαλιά. Αν τραβήξει η καραντίνα θα γράψω μάλλον κάτι μεγαλύτερο από μερικά τραγούδια.

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.

Φλερτάρω με δυο καλές ιδέες για σύνθετα θεάματα.

Θα ξημερώσει, δε γίνεται.

Και κάτι ακόμα: Να επιστραφούν τα χρωστίμια στις τράπεζες.

Και ν΄ αφήσουν ήσυχα τα σπίτια του κοσμάκη!

[/expander_maker]



[gs-fb-comments]

[fbcomments]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.