Σκάνδαλο Folli Follie: Απολογήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των πολυκαταστημάτων attica Ηλίας Κούκουτσας

featured image

Στο πολύκροτο σκάνδαλο της Folli Follie εμπλέκεται ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος των πολυκαταστημάτων attica, Ηλίας Κούκουτσας ο οποίος απολογήθηκε πρόσφατα στην 35η Ανακρίτρια Αθηνών Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου για την υπόθεση εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η δικαστική λειτουργός εξετάζει μια χρονική περίοδο 18 ετών από το 2000 μέχρι το 2018 και την εμπλοκή επιχειρηματιών και στελεχών της Folli Follie για πέντε κακουργήματα που αφορούν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση την οποία, κατά το κατηγορητήριο, δημιούργησαν προκειμένου να πετύχουν αυξημένη κερδοφορία μέσω παραποιημένων στοιχείων, πλασματικών τραπεζικών statement και κυκλωτικών κινήσεων κεφαλαίων.

Εκτός από τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που προφυλακίστηκαν, η Ανακρίτρια έχει λάβει απολογίες από άλλους εμπλεκόμενους οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Κούκουτσας ο οποίος είχε την ιδιότητα του μη εκτελεστικού μέλους της Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία.

Ο κ. Κούκουτσας που έχει σήμερα τη διπλή ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των πολυκαταστημάτων attica, παραιτήθηκε από την Folli Follie όταν είχε διαφανεί το εύρος του σκανδάλου το Μάιο του 2018.

Λίγες ημέρες αργότερα, τον Ιούνιο του 2018 αποκαλύφθηκαν ζημιές 950 εκατ. ευρώ από τις μετοχές και ομόλογα της εταιρείας. Οι μετοχές της εταιρείας έχασαν 706 εκατ ευρώ σε τρεις εβδομάδες ενώ οι ζημίες από τα δύο εταιρικά της ομόλογα ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ.

Το σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύφθηκε με καθυστέρηση πολλών ετών, ενώ η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά του Διοικητικού Συμβουλίου και στελεχών του ομίλου.

Ας σημειωθεί πως η Folli Follie ήταν βασικός μέτοχος των πολυκαταστημάτων attica διατηρώντας επί σειρά ετών ποσοστό 47% της εταιρείας το οποίο ζητήθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες της.

Λίγους μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2018, ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός του 35,7% της «Αττικά Πολυκαταστήματα», το οποίο είχε ενεχυριάσει στις τράπεζες η Folli Follie ως εξασφάλιση.

Οι βασικοί μέτοχοι της «Αττικά Πολυκαταστήματα» απέκτησαν ίδιες μετοχές της σε ποσοστό 10,2%, ενώ το 25,7% περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία είχαν μεταβιβαστεί οι απαιτήσεις των τραπεζών Τράπεζα Eurobank Ergasias AΕ, Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, Άλφα Τράπεζα ΑΕ και Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία κατά της εταιρείας (συνολικού ποσού 43.225.778,73 Ευρώ), επί τη βάσει του ενεχύρου των ανωτέρω τραπεζών επί των εκπλειστηριαζόμενων μετοχών.

Να σημειωθεί πως η ομάδα των βασικών μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων (attica stores) αποτελείται από τους Κ. Λαμπρόπουλο, Κ. Τσουβελεκάκη και Αλ. Σγουμπόπουλο, οι οποίοι ελέγχουν το 55,6% της εταιρείας.


Από αυτούς οι Τσουβελεκάκης και Σγουμπόπουλος συμμετέχουν και στο ΔΣ της Άττικα Πολυκαταστήματα.

Από τα Folli Follie στην Retail Ventures αλλά οι ίδιοι άνθρωποι…

Τελικά το σύνολο των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα κατέληξε στην εταιρεία Retail Ventures αποκτώντας το 100% της Εταιρείας, αγοράζοντας τις μετοχές που κατείχαν οι Picar A.E, Brighttype A.E και Εθνική Τράπεζα.

Ας σημειωθεί πως το 76,46% της Retail Ventures ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Κ.Τ GOLDEN RETAIL VENTURE LTD με υπεύθυνους τους Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη και Γεωργία Χριστιάνα Θεοφίλου.

Όπως φαίνεται, η Retail Ventures, ο μοναδικός μέτοχος των Πολυκαταστημάτων attica, δεν έχει νέα πρόσωπα αλλά τα ίδια επί διοίκησης Κουκουλιούτσου.

Υπενθυμίζεται πως μόλις έξι χρόνια νωρίτερα, το 2014, πρόεδρος των πολυκαταστημάτων attica ήταν ο Γιώργος Κουτσολιούτσος, αντιπρόεδρος ο Κ. Τσουβελεκάκης -νυν βασικός μέτοχος της εταιρείας μέσω της Retail Ventures και της κυπριακής Κ.Τ GOLDEN RETAIL VENTURE LTD, μέλη ήταν οι Ευαγγελία Λαμπροπούλου, Αλέξιος Σγουμπόπουλος και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, η μοναδική από τα τρία μέλη της οικογένειας που απολογήθηκε και δεν προφυλακίστηκε αλλά της επιβλήθηκε εγγύηση πολλών χιλιάδων ευρώ.

Και τότε και τώρα διευθύνων σύμβουλος είναι ο Ηλίας Κούκουτσας, …διαχρονικός επικεφαλής των πολυκαταστημάτων attica είτε όταν μεγαλομέτοχος ήταν η Folli Follie είτε τώρα η Retail Ventures.

Τα πολυκαταστήματα της attica

Οι κύριες εγκαταστάσεις της εταιρείας που λειτουργεί από το 2004 είναι το πολυκατάστημα “Attica, the department store” που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 9 στην Πλατεία Συντάγματος καθώς και τα πολυκαταστήματα στο εμπορικό κέντρο GoldenHall, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmosστην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό κέντρο The Mall, τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα της εταιρείας λόγω της συγχώνευσης της με τις εταιρείες Northlandmark Α.Ε.και Καταστήματα Βορείου Ελλάδας Α.Ε, καθώς και το πολυκατάστημα επί της οδού Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η Εταιρεία επίσης λειτουργεί διάφορα monobrand καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων GoldenHall και TheMallAthens. Επίσης διατηρεί γραφεία που στεγάζουν τις Διοικητικές της Υπηρεσίες επί της οδoύ Αμερικής 10 στην Αθήνα και επί της οδού Βαλαωρίτου 17καθώς και γραφεία επί της οδού Καρόλου Ντήλ 14 στην Θεσσαλονίκη.

Τα …μυστικά των ισολογισμών

Διαβάζοντας τον τελευταίο ισολογισμό των πολυκαταστημάτων attica προκύπτουν τα εξής αξιοσημείωτα:

Οι υποχρεώσεις των πολυκαταστημάτων attica στον όμιλο της Folli Folle, FF Group, στις 31/12/2019 ανήλθαν σε 13.235.180 ευρώ.

Η χρήση 2019 που αφορά την περίοδο 1/1 έως 31/12/2019 αποτελεί την 12ηδιαχειριστική χρήση για την Εταιρεία και ήταν κερδοφόρα καθώς η “Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕΕ” αποφάσισε την 27/12/2019 διανομή μερίσματος ύψους 32.914.250 ευρώ.

Ιδιαίτερα μεγάλη κερδοφορία και διανομή κερδών εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού και ενώ ο μέχρι πρότινος βασικός μέτοχος των attica, η FF Group έχει “ναυαγήσει”…

directnews.gr




[fbcomments]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.