Γυναίκα έκανε τεστ για τον κορονοϊό και τρύπησε ο εγκέφαλός της

featured image

Μια σπάνια περίπτωση εγκεφαλικής βλάβης από χορήγηση ρινικού τεστ για τον κορονοϊό καταγράφει μελέτη σε ιατρικό περιοδικό.

Το τεστ που έκανε λοιπόν για την Covid-19 πήγε πολύ λάθος, όταν για άγνωστο λόγο η μύτη της γυναίκας άρχισε να αναβλύζει εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

«Όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά για ιατρογενή διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού μετά τη χορήγηση ρινικού τεστ για την Covid-19», γράφουν χαρακτηριστικά οι γιατροί στη μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery».

Η 40χρονη ήταν να κάνει μια επέμβαση στο νοσοκομείο και για να της επιτραπεί η πρόσβαση, έπρεπε να κάνει τεστ για τον κορονοϊό. Το τεστ έγινε μέσω της μύτης και λίγο μετά συνέβη η σπάνια αυτή επιπλοκή.


Οι ακτινογραφίες έδειξαν πως πράγματι εγκεφαλονωτιαίο υγρό κατέβαινε από τη μύτη της. Η γυναίκα είχε μια εγκεφαλοκήλη μέσα στη μύτη, αποτέλεσμα ελαττώματος στις ενώσεις των οστών του κρανίου, και το ρινικό τεστ έσπασε τον σάκο, απ’ όπου έρεε το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Οι γιατροί κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο και να θεραπεύσουν τη γυναίκα. Η εγκεφαλοκήλη είχε φανεί, όπως μας λένε, σε ακτινογραφία του 2017, είχε γίνει ωστόσο λάθος διάγνωση, παίρνοντάς τη για ρινική φλεγμονή.

Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη, παρά τη σπανιότητά της, αυτή η περίπτωση υποδεικνύει πως «πρέπει να εκπαιδεύουμε κατάλληλα το ιατρικό προσωπικό και τον γενικό πληθυσμό» αναφορικά με τα ρινικά τεστ…

Πηγή: www.newsbeast.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.